5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 8:56

Corlățean: Sediu suplimentar, în caz de necesitate, pentru Ambasada României din Irak

spot_img

MAE recomandă românilor să evite deplasările în Irak în această perioadă

titus-corlatean

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a declarat sâmbătă că MAE caută un sediu suplimentar, “chiar mai sigur”, unde să fie mutată Ambasada României din Irak în caz de necesitate, dacă “evoluțiile vor merge într-o direcție proastă”.

Ne-am luat toate măsurile de precauție. Eu am fost în anii anteriori de două ori la ambasadă. Este o locație mai specială, protejată împotriva unor eventuale atacuri. Situația de securitate din Irak și din Bagdad din anii anteriori ne-a determinat să luăm astfel de măsuri. Deci, din start, ambasada noastră este destul de bine protejată, ceea ce nu înseamnă că nu ne luăm măsurile de siguranță și în clipa de față am transmis instrucțiuni chiar ieri pentru a căuta o locație suplimentară, în caz de necesitate, chiar mai sigură, dacă cumva evoluțiile vor merge într-o direcție proastă. Deocamdată suntem într-un contact permanent și în funcție de evoluții, transmitem instrucțiunile care se impun

Ministrul Afacerilor Externe, Titus CorlățeanCorlățean,

Conferința internațională “Forum: diplomație culturală, media și turism”, la Sibiu

Acesta a explicat că o eventuală mutare a Ambasadei României din Irak într-un loc mai sigur este o măsură firească, ce s-a mai luat și pentru protecția diplomaților români din Siria.

“Sunt măsuri de securitate firești pentru personalul nostru diplomatic, pe care le luăm în astfel de situații. Nu a fost numai cazul Bagdadului, în lunile, anii anteriori au mai fost situații, dacă ar fi să mă refer la Siria, la Damasc și alte situații, în care există niște proceduri speciale, specifice în astfel de situații, care se activează automat”, a afirmat șeful diplomației.

Întrebat dacă există români afectați de situația din Irak și care au cerut ajutorul Ambasadei României din Bagdad, ministrul Corlățean a răspuns: “Până la acest moment — și suntem în contact permanent cu ambasada noastră la Bagdad, cu ambasadorul — nu avem semnalate situații speciale. Folosesc și acest prilej pentru a transmite încă o dată un semnal de avertisment românilor să evite deplasările în Irak în această perioadă”.

Forțele de securitate irakiene se pregăteau sâmbătă pentru o contraofensivă împotriva jihadiștilor la nord de Bagdad, conform AFP.

C.A.