10 C
București
marți, 11 mai 2021 - 1:44

Corlățean se află în turneu diplomatic, în calitate de președinte al forumului regional SEECP

 Corlățean: Voi trimite scrisori omologilor din UE cu privire la rezultatul alegerilor

Ministrul de Externe Titus Corlăţean efectuează o vizită în Republica Macedonia și în Albania, de duminică până marți, în calitate de preşedinte în exerciţiu al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), alături de ministrul lituanian de externe Linas Linkevicius, a cărui ţară asigură președinția Consiliului UE.

Potrivit unui comunicat al MAE, vizita celor doi miniştri răspunde obiectivului comun al României și al Lituaniei, de susţinere a parcursului european al celor două state şi de consolidare a cooperării regionale în Europa de Sud-Est, ”în vederea întăririi relaţiilor de bună vecinătate în regiune şi avansării în procesul de integrare europeană”.

Programul vizitei include întrevederi cu oficiali ai celor două ţări, la nivel de preşedinte, prim ministru şi miniştri ai afacerilor externe.

SEECP este o structură de cooperare regională, de tip forum politic, gestionată exclusiv de statele din sud-estul Europei.

A fost înfiinţat în 1996, ca o formă de cooperare nouă, după apariţia noilor state pe teritoriul fostei Iugoslavii. Statele participante la SEECP sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Turcia.

România a preluat preşedinţia în exerciţiu a SEECP la 1 iunie 2013 de la Republica Macedonia, pentru un mandat de un an.

Vlad Bârleanu