13.9 C
București
duminică, 3 martie 2024 - 18:00
No menu items!

Corlățean: România și Cehia, parteneri în UE

spot_img

 

Corlatean Titus

Ministrul de externe, Titus Corlățean, a afirmat după întrevederea cu omologul ceh, Karl Schwarzenberg, că România și Cehia colaborează ca parteneri în UE. Totodată, el a adresat mulțimiri omologului pentru sprijinul constant în ceea ce privește aderarea Bucureștiului la Spațiul Schengen.

”România şi Republica Cehă colaborează ca parteneri în UE, în dosare de interes comun, precum perspectiva financiară, politica de coeziune, parteneriatul estic şi procesul de lărgire. Doresc să mulţumesc domnului ministru pentru sprijinul constant al Republicii Cehe faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen. Sunt încrezător că această abordare pozitivă va fi menţinută în perioada imediat următoare pentru a ajunge la o decizie favorabilă României şi Bulgariei”, a punctat ministrul de externe.

Titus Corlățean a subliniat stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale româno-cehe, precizănd că se dorește accentuarea dialogului politic cu scopul de a  optimiza cooperarea sectorială şi proiectele commune, cu predilecție în sectorul afacerilor europene. Dezvoltarea relațiilor economice a reprezentat un alt punct de discuție a celor doi oficiali.

”În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul investiţiilor, atât eu cât şi colegul meu dorim să încurajăm interesul comunităţii cehe de afaceri pentru investiţii în România şi oamenilor de afaceri români pentru colaborarea cu partenerii cehi”, a specificat Corlățean.

Ministrul de externe Karel Schwarzenberg a afimat că Romania și Cehia au foarte multe puncte commune în ceea ce ărivește cooperarea politică în Europa de Est.

”Am fost aliaţi în perioada războaielor, am avut o perioadă după război comună, şi iarăşi avem o alianţă comună acum. Cam în tot ce înseamnă politica europeană de alianţă am fost aliaţi. Deci colaborăm foarte bine. Binenînţeles că în ziua de astăzi lucrăm în cadrul UE şi pe problemele economice. Vedem că există foarte mult interes pentru investiţii şi relaţiile economice dintre noi. Sper că oamenii noştri de afaceri vor înţelege aceste oportunităţi”, a puncat ministrul ceh de externe.