31.4 C
București
luni, 2 august 2021 - 12:15

Corlăţean: Sperăm că procesul de integrare europeană a Republicii Moldova să fie respectat de Rusia

spot_img

Titus_Corlatean

Ministrul de externe, Titus Corlățean, a declarat, într-un interviu acordat postului german de televiziune Deutsche Welle, că speră ca procesul de integrare europeană a Republicii Moldova să fie respectat de Rusia.

România este extrem de îngrijorată de ceea ce se întâmplă în Ucraina, (…) evenimentele dramatice din Ucraina se derulează la doar 300 de km de frontierele noastre, care sunt în acelaşi timp frontierele UE şi NATO.

Titus Corlățean

ministru de externe

Șeful diplomației române mai susține că “dreptul internaţional a fost încălcat în mod clar de către Rusia prin acţiunile sale militare, iar faptul că integritatea teritorială şi suveranitatea unui stat au fost încălcate, faptul că astăzi frontierele au fost schimbate prin mijloace militare sunt motive de îngrijorări serioase“.

Întrebat dacă preşedintele rus Vladimir Putin ar putea să ia şi alte teritorii, după anexarea Crimeei, Corlățean a amintit declaraţia preşedintelui rus, potrivit căreia “Rusia nu va continua să se angajeze militar sau să intervină în alte regiuni din Ucraina”.

Trebuie să fim foarte precauţi deoarece nu avem nevoie de noi ameninţări de securitate” la adresa Ucrainei, a precizat Corlăţean.

Este foarte periculos pentru securitatea internaţională şi de aceea trebuie să trasmitem Rusiei mesajul ferm că nu vom accepta această încălcare a dreptului internaţional şi că dialogul politic trebuie să predomine.

Titus Corlățean

ministru de externe

Întrebat de intenţia minorităţii ruse din Republica Moldova de a se alătura Rusiei, Titus Corlăţean a precizat că speră că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece “drepturile tuturor celor care trăiesc în Republica Moldova sunt respectate”, iar procesul de integrare europeană a Chişinăului este “benefic pentru toţi cetăţenii, nu numai pentru etnicii români care reprezintă majoritatea populaţiei (70%), dar şi pentru etnicii ruşi şi ucraineni”.

“Sperăm că procesul politic referitor la extinderea UE cu Republica Moldova va fi respectat de toţi actorii internaţionali, începând în primul rând cu Federaţia Rusă”, a mai spus ministrul român.

D.M.