3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 0:56
No menu items!

Corlăţean: S-ar impune convocarea CSAT pe situaţia din Ucraina. E atributul preşedintelui

spot_img

Titus Corlăţean a precizat că, deşi nu este un risc de securitate direct la adresa României, s-ar impune o convocare a CSAT

titus-corlatean

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că s-ar impune convocarea CSAT în contextul ultimelor evenimente din Ucraina, precizând că acesta este atributul preşedintelui.

Întrebat dacă se impune convocarea CSAT în urma evenimentelor din estul Ucrainei, Titus Corlăţean a precizat că, deşi nu este un risc de securitate direct la adresa României, “s-ar impune” o convocare a CSAT. “E atributul preşedintelui, e cazul să anunţe Preşedinţia“, a mai spus Corlăţean.

Va trebui să examimăm toate datele care sunt disponibile până la acest moment. Cert este că avem confimarea că Lituania a efectuat deja o solicitare de convocare a unei sesiuni extraordinare a Consiliului de Securitate (…) Preşedintele Ucrainei, domnul Poroşenko, a spus în termeni foarte clari că asistăm la o invazie rusă în Ucraina. Sunt lucruri extrem de grave, evident că va trebui să ne uităm asupra tuturor datelor care ne parvin pe diverse canale, cert este că situaţia pare a fi extrem, extrem de gravă. Nu merge în direcţia în care am sperat, în care noi ne-am exprimat la nivelul UE şi NATO în termeni foarte fermi, respectiv o acţiune reală, concretă şi onestă a Federaţiei Ruse, în primul rând de stopare a oricărui sprijin, ajutor militar pentru separatişti şi, pe de altă parte, o acţiune în sensul dezescaladării. Nu asta e direcţia în care se merge.

Titus Corlățean
ministru de externe

Şeful diplomaţiei a mai spus că regimul de sancţiuni stabilit la nivelul comunităţii euroatlantice este în continuare “extrem de justitificat”.

Eu cred că situaţia e îndeajuns de gravă. Mâine (vineri n.r.) o vom discuta în cadrul reuniunii miniştrilor de externe ai statelor membre ale UE, convocată de Preşedinţia italiană, în Italia. Lucrurile sunt extrem de grave şi eu cred că o reacţie şi o analiză la nivelul instituţiei naţionale de securitate CSAT s-ar impune“, a precizat Corlăţean.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și-a anulat, joi, vizita în Turcia, din cauza “invaziei militare ruse”. Invazia militară rusă s-a produs în Ucraina, a anunțat, joi, site-ul președintelui ucrainean Petro Poroșenko. Anularea vizitei șefului statului ucrainean în Turcia este motivată de “deteriorarea rapidă a situației” în Ucraina.

D.M.