1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 17:40
No menu items!

Corlăţean discută posibilitatea ridicării imunităţii diplomatului rus

spot_img

 

titus-corlatean

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a afimat că MAE ia în considerare posibilitatea solicitării autorităţilor ruse de a ridica imunitatea diplomatului rus care a provocat un accident în urma căruia o tânără a fost internată în stare gravă.

Un punct crucial în luarea unei decizii în ceea ce privește imunitatea diplomatului rus îl reprezintă discuția cu ambasadorul rus, Oleg Malginov, chemat la București cât mai rapid.

„Ambasadorul rus va fi invitat la MAE, va avea loc o discuţie, pentru că avem de transmis aceste preocupări foarte serioase, avem de transmis în acelaşi timp şi aşteptarea noastră, ca dincolo de ceea ce înseamnă o normă internaţională care funcţionează nu doar de astăzi, de ieri, mă refer la privilegiile şi imunităţile diplomatice, transmitem aşteptarea ca legea să-şi spună cuvântul şi responsabilitatea în faţa unei Curţi de justiţie să se materializeze. Bineînţeles, Curtea de justiţie fiind cea care apreciază gradul de vinovăţie. În orice caz, suntem într-un proces de reflecţie internă, care nu este simplu în raport de practica internaţională în materie de privilegii şi imunităţi, dar suntem într-un proces de reflecţie în MAE cu privire la poziţionarea noastră faţă de posibilitatea solicitării ridicării imunităţii diplomatului respectiv. Este o situaţie delicată care trebuie analizată foarte serios de către statul român, de MAE, şi ăsta este motivul pentru care am adresat solicitarea ca ambasadorul rus să vină la minister pentru a avea o discuţie, cât mai rapid posibil”, a precizat ministrul de externe.

Diplomatul rus a refuzat testul de alcoolemie, Corlăţean afirmând că normele de protecţie a diplomaţilor prevăd acest aspect.

„Există astfel de situaţii când o persoană având statut diplomatic se poate prevala de convenţiile internaţionale în materie de imunităţi pentru a nu da curs unei astfel de proceduri, dar nu cred totuşi că într-un astfel de accident şi într-o astfel de circumstanţă cred că era corect ca diplomatul rus să accepte testul privind alcoolemia, mai ales dacă nu avea nimic a-şi reproşa pentru că acest lucru ar fi securizat situaţia domniei sale. Faptul că a refuzat, în orice caz  generează o stare foarte serioasă de preocupare şi o nemulţumire din punctul de vedere al oficialităţilor române”, a punctat șeful diplomației.