17.2 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 14:10

Corina Crețu: România a reușit să evite dezangajarea a 750 mil. €, prin deciziile Comisiei Juncker

spot_img

Principala metodă a fost decontarea unor proiecte făcute cu bani din buget către finanțarea europeană

 cretu

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu a afirmat miercuri că România a evitat dezangajarea a aproape 750 de milioane de euro, prin deciziile Comisiei Juncker de a accepta finanțarea retrospectivă a proiectelor Centurii ocolitoare din jurul Constanței, autostrăzii Timișoara, autostrăzii Cernavodă-Constanța și ale DN 56, DN 66 și DN 76.

Această soluție a venit ca urmare a creării unui grup de lucru la nivelul Directoratului General din subordinea sa, pentru accelerarea absorbției fondurilor europene în România.

Un alt ajutor a venit sub forma sprijinului pentru dezvoltarea capacității administrative prin acceptarea rambursării salariilor personalului care gestionează fonduri europene, inclusiv pentru anul 2014, sub condiția aplicării criteriilor de performanță în activitate.

Corina Crețu a făcut aceste declarații miercuri, după întâlnirea cu ministrul Fondurilor Europene Marius Nica.

Pe agenda discuțiilor s-au aflat stadiul implementării programelor operaționale 2007 – 2013, adoptarea noilor programe operaționale 2014 – 2020, stadiul îndeplinirii condiționalităților ex-ante, instrumentele financiare, finanțarea retrospectivă și fazarea proiectelor.

”Atât eu, cât și serviciile mele, facem tot ceea ce ține de noi pentru a ajuta România să investească o parte cât mai mare din fondurile aferente perioadei 2007 – 2013, dar eforturilor noastre trebuie ca autoritățile de la București să le răspundă cu aceeași hotărâre și cu soluții eficiente de ameliorare a sistemului de gestionare a fondurilor europene”, a afirmat Corina Crețu.