16.5 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 5:56
No menu items!

Coreea de Sud a transmis o ofertă finală în negocierile privind redeschiderea Kaesong

spot_img

Coreea de Sud a transmis o ofertă finală în negocierile privind redeschiderea Kaesong

Coreea de Sud a trimis luni Coreii de Nord propunerea finală în vederea negocierii redeschiderii complexului industrial intercoreean Kaesong, închis unilateral de Phenian în aprilie, informează AFP.

Oferta sud-coreeană a fost transmisă prin intermediul localității de graniţă Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul din 1953 ce a pus capăt războiului din Coreea.

„Odată în plus cerem Coreii de Nord să facă alegerea bună pentru normalizarea situaţiei la Kaesong şi a relaţiilor intercoreene”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Unificării, Kim Hyung-Suk.

Ultima întâlnire a celor două delegaţii, joi, în zona industrială Kaesong, situată la circa zece kilometri de linia de demarcaţie, pe teritoriul nord-coreean, s-a încheiat cu o dispută, iar şeful negociatorilor nord-coreeni Pak Chol-su a avertizat că armata comunistă ar putea să reocupe complexul în cazul unui eşec definitiv al negocierilor.

Armata nord-coreeană şi-a deplasat instalaţii pentru a permite crearea complexului Kaesong, în 2004, în cadrul unei politici de destindere inaugurate la vremea aceea de către Coreea de Sud.

Phenianul şi Seulul vor să repornească această zonă industrială, de importanță majoră atât pentru economia nord-coreeană, cât şi pentru firmele sud-coreene care au suferit pierderi de peste un miliard de dolari, în decurs de patru luni, din cauza închiderii complexului.

T.E.