3.1 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 3:05
No menu items!

Coreea de Sud şi SUA au început manevre militare comune

spot_img

Coreea de Sud și SUA au început manevrele militare comune
foto: globalvoicesonline.org

Trupele sud-coreene şi aliatul lor american au început luni manevre militare anuale comune, condamnate cu putere de Coreea de Nord, care a ameninţat Seulul şi Washingtonul cu o lovitură nucleară şi a suspendat linia de comunicare pentru cazuri de urgenţă.

Potrivit agențiilor de presă internaționale, Coreea de Sud şi Statele Unite – care numără 28.500 de militari în sudul peninsulei – au început manevrele comune numite “Key Resolve”. Acestea sunt în mare parte virtuale, dar mobilizează mii de militari. Ca de obicei, Phenianul a condamnat aceste exerciţii, pe care le asimilează unei invazii a Nordului din partea unui Sud ajutat de Washington.

Aceste manevre încep după o săptămână de tensiuni puternice în peninsulă. Phenianul a ameninţat săptămâna trecută că va denunţa începând de luni acordul de armistiţiu care a pus capăt Războiului Coreei în 1953, a agitat spectrul unui “război termonuclear” şi a ameninţat Statele Unite cu o “lovitură nucleară preventivă”.

Lansarea cu succes a unei rachete, în decembrie, considerată de Seul şi aliaţii săi drept o rachetă balistică, urmată de un al treilea test nuclear, în februarie, apoi de sancţiuni noi votate vineri de Consiliul de Securitate al ONU se află la originile acestui context exploziv.

După votul de la ONU, regimul nord-coreean a anunţat că, de-acum, consideră nule şi lipsite de valabilitate “toate acordurile de neagresiune semnate între Nord şi Sud”.

Ministrul sud-coreean al Unificării – însărcinat cu relaţiile dintre cele două ţări – a anunţat luni că Nordul a pus în aplicare una dintre ameninţări, suspendând telefonul roşu dintre Phenian şi Seul, linia de comunicare pentru cazuri de urgenţă. Linia, instalată în 1971, a fost suspendată de cinci de către Phenian, ultima dată în 2010.

R.D.