8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 8:29
No menu items!

Coreea de Nord: Unchiul lui Kim Jong-un a fost destituit şi mai mulţi apropiaţi ai săi au fost executaţi

spot_img

Jang Song-thaek

Unchiul liderului nord-coreean Kim Jong-un, prezentat mult timp ca mentorul său, a fost îndepărtat din postul de rang înalt pe care-l ocupa în cadrul armatei, iar mai mulţi dintre apropiaţii acestuia au fost executaţi, au anunţat marţi oficiali sud-coreeni, relatează AFP.

Într-o reuniune convocată în regim de urgenţă cu comitetul parlamentar, serviciile sud-coreene de informaţii au anunţat că Jang Song-thaek “a fost îndepărtat recent din postul de vicepreşedinte al Comisiei Apărării Naţionale, cel mai puternic organ de decizie din ţară, iar doi dintre apropiaţii săi, Ri Yong-ha et Jang Soo-kil, au fost executaţi în public la jumătatea lui noiembrie”, a declarat deputatul Jung Cheong-rae pentru presă.

„Toţi membrii armatei au fost informaţi cu privire la aceste execuţii. De atunci, Jang Song-thaek a dispărut”, a adăugat el.

Jang Song-thaek, soţul surorii lui Kim Jong-il, a fost timp de decenii unul dintre personajele-cheie ale puterii de la Phenian, exercitate de trei generaţii de către familia Kim (bunicul, tatăl şi fiul), de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent. El a ghidat primii paşi ai nepotului său la conducerea ţării.

C.A.