4.8 C
București
luni, 12 aprilie 2021 - 9:31

Coreea de Nord susține că agresiunea asupra ambasadorului american la Seul este o “pedeapsă meritată”

Ambasadorul american în Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost rănit joi la Seul cu o armă albă de un naționalist care se opune alianței militare între țara sa și SUA

ambasador_coreea

Coreea de Nord a salutat joi agresiunea asupra ambasadorului american la Seul, rănit cu o armă albă de către un militant naționalist, susținând că aceasta este o “pedeapsă meritată” într-un moment în care Coreea de Sud și SUA desfășoară manevre militare comune, relatează AFP.

“O pedeapsă meritată pentru războinicii de americani”, a titrat agenția oficială KCNA, la câteva ore după agresiune, percepută de către regimul de la Phenian drept “un act de rezistență” față de prezența americană în Peninsula Coreeană.

Ambasadorul american în Coreea de Sud, Mark Lippert, a fost rănit joi la Seul cu o armă albă de un naționalist care se opune alianței militare între țara sa și SUA.

Președintele american Barack Obama l-a sunat pe ambasador pentru a-i ura “însănătoșire grabnică”, a precizat Bernadette Meehan, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională (NSC). Departamentul de Stat a condamnat cu “fermitate” atacul, considerându-l un “act de violență”.

Diplomatul în vârstă de 42 de ani a fost operat cu succes la două tăieturi profunde la obraz și la mâna dreaptă și se află în stare stabilă, au indicat medicii chirurgi. El va rămâne două sau trei zile sub observație la spital.

“Sunt bine și am un moral bun!”, a dat asigurări Mark Lippert pe contul său de Twitter, după operație.

Atacatorul, înarmat cu un cuțit de bucătărie de circa 25 de centimetri, s-a aruncat asupra lui în debutul unei reuniuni la Institutul Cultural Sejong, în centrul capitalei Seul.

Poliția l-a identificat pe suspect ca fiind Kim Ki-Jong, un bărbat de 55 de ani condamnat după ce a aruncat cu o piatră asupra ambasadorului Japoniei la Seul în 2010.

R.D.