17.4 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 4:51
No menu items!

Coreea de Nord recunoaște primul caz de COVID-19, „cel mai mare incident de urgenţă în ţară”

spot_img

Coreea de Nord a anunţat, joi, primul caz de infectare cu COVID-19 de la începutul pandemiei, informează AFP şi Reuters.

Acest prim caz, depistat în timpul testelor efectuate duminică la Phenian pe persoane bolnave şi febrile, corespunde variantei foarte transmisibile Omicron BA.2, a precizat agenţia oficială KCNA.

„A avut loc cel mai mare incident de urgenţă în ţară, cu o gaură în frontul nostru de carantină de urgenţă care a fost păstrat în siguranţă în ultimii doi ani şi trei luni, din februarie 2020”, scrie presa de stat, care vorbeşte despre „o urgenţă naţională gravă”.

Un focar de COVID-19 s-ar putea dovedi îngrozitor pentru Coreea de Nord, potrivit sursei citate. Este puțin probabil ca infrastructura precară a sistemului de sănătate național să poată face față unui  număr mare de pacienți cu o boală foarte infecțioasă.

Coreea de Nord nu a recunoscut anterior niciun caz de coronavirus, deși puțini cred că o țară de aproximativ 25 de milioane de oameni a fost ocolită de un virus care a infectat milioane de oameni în întreaga lume.

Joi, liderul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat măsuri de izolare în toate orașele și a direcționat distribuirea de materiale medicale pe care partidul le-ar fi stocat în caz de urgență COVID, potrivit KCNA.

Kim a prezidat o reuniune a biroului politic al ţării, care a convenit să pună în aplicare măsuri de urgenţă „maximă” împotriva epidemiei, deşi nu este clar ce implică acestea.

Potrivit KCNA, biroul politic a criticat echipa care avea ca sarcină implementarea măsurilor de protecție la COVID, pentru „nepăsare, iresponsabilitate și incompetență”, spunând că „nu a răspuns rapid” la creșterea cazurilor de COVID-19 în întreaga lume, inclusiv în regiunile învecinate.

Kim a spus că țara va depăși „focarul neașteptat de COVID-19”, a informat KCNA.

Granițele Coreei de Nord au fost închise din ianuarie 2020 pentru a ține virusul la distanță, în ciuda efectelor secundare asupra comerțului cu Beijing, un element de salvare economic de care țara săracă are nevoie pentru a-și împiedica poporul să sufere de foame.

Nu se știe dacă Coreea de Nord, izolată și sărăcită, a importat vreun vaccin împotriva coronavirusului, deși este eligibilă pentru programul global Covax. Potrivit Reuters, în februarie, Covax a redus numărul de doze alocate Coreei de Nord, deoarece țara nu a stabilit nicio livrare.

                                                                                                                    Adina Silav