11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:44

Coreea de Nord propune negocieri cu Coreea de Sud

spot_img

 Coreea de Nord propune negocieri cu Coreea de Sud

Coreea de Nord a propus joi angajarea de negocieri oficiale cu Coreea de Sud pe marginea unor ubiecte divergente, după mai multe luni de tensiuni militare între cele două ţări, divizate de şase decenii, relatează AFP.

„Locul negocierilor şi data deschiderii lor pot să fie stabilite potrivit dorinţei (Coreei de) Sud”, a anunţat într-un comunicat, Comitetul nord-coreean pentru Reunificare Paşnică a Coreei (CPRK), însărcinat cu relaţiile cu Seulul.

Guvernul sud-coreean „salută propunerea privind iniţierea unor discuţii oficiale cu Coreea de Nord”, acceptatând joi propunerea Coreei de Nord de a angaja negocieri oficiale, potrivit unui comunicat al Ministerului Unificării de la Seul.

Într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA, Comitetul Nordului pentru reunificarea paşnică a Coreii (CPRK), însărcinat cu gestiunea relaţiilor cu Sudul, a propus angajarea unor discuţii în special cu privire la situl industrial intercoreean Kaesong (unde lucrează peste 50.000 de angajaţi nord-coreeni şi sute de cadre sud-coreene) şi reuniunile familiilor separate la sfârşitul războiului din Coreea în 1953.

CPRK nu a specificat nivelul de reprezentare la care aceste discuţii ar putea avea loc, lăsând la latitudinea Seulului să aleagă data şi locul unor eventuale convorbiri.

 

C.I.