20.7 C
București
vineri, 29 septembrie 2023 - 0:08
No menu items!

Coreea de Nord extinde suprafața lagărelor pentru deținuții politici

spot_img

Coreea de Nord extinde suprafața lagărelor pentru deținuții politici

Coreea de Nord își extinde lagărele destinate prizonierilor politici, relatează marți The Telegraph, cu referire la imagini din sateliții americani.

Comparând imaginile actuale cu cele datând din 2010, ziariștii britanici au ajuns la concluzia că suprafața lagărului N25 a fost extinsă în această perioadă cu 75%. De asemenea, numărul turnurilor de pază a crescut de la 20 la 43.

Conform estimărilor independente, circa 5.000 de deținuți politici supraviețuiesc în condiții “deplorabile” în acest lagăr, unde deținuții sunt torturați și suferă de foame.

Experți în domeniul drepturilor omului sugerează că sporirea suprafaței “gulagului” nord-coreean ar putea fi legată de faptul că Kim Jong-Un ar dori să-i exileze aici pe reprezentanții administrației tatălui său Kim Jong-Il, care a decedat în 2011 în urma unui atac de cord, și pe care îi percepe ca pe o amenințare la adresa autorității sale.

În cazul căderii în dizgrație, vor fi trimiși în lagăre nu doar aceștia, ci și membrii familiilor lor, precum și numeroși funcționari din epoca precedentului lider nord-coreean.

Potrivit organizației neguvernamentale Comitetul pentru Drepturile Omului în Coreea de Nord, în jur de 200.000 de persoane sunt închise în prezent în lagăre. Potrivit aceleiași surse, aproximativ 400.000 de persoane au murit din cauza torturii, foametei, bolilor sau au fost executate.

A.V.