Coreea de Nord avertizează din nou Seulul şi Washingtonul să renunţe la exerciţiile militare commune

 Kim Jong-un

Coreea de Nord a îndemnat miercuri Statele Unite şi Coreea de Sud să renunţe la exerciţiile lor militare comune, programate să înceapă la sfârşitul lunii februarie şi să se încheie în aprilie, avertizând că aceste exerciţii ar putea afecta relaţiile intercoreene, informează agenţia Yonhap.

Denumite Key Resolve şi Foal Eagle, exerciţii militare comune ale Seulului şi Washingtonului țintesc către dezvoltarea capacităţilor de luptă ale celor două state şi către descurajarea ameninţărilor din partea Phenianului.

Comitetul pentru Reunificarea Paşnică a Patriei, agenţia de propagandă a Phenianului responsabilă de relaţiile cu Coreea de Sud, a apreciat într-un comunicat că aceste exerciţii militare sunt echivalente unei declaraţii de “război nuclear pe scară largă”.

“(Coreea de Nord) avertizeză cu severitate Statele Unite şi Coreea de Sud să renunţe la exerciţiile militare care vor distruge relaţiile intercoreene şi vor provoca calamităţi şi dezastre inimaginabile”, se arată în comunicatul publicat de agenţia centrală de ştiri a Coreei de Nord.

Recent, liderul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat cu un “dezastru nuclear” în Peninsula Coreeană dacă aceasta se va confrunta cu un nou război şi a avertizat Statele Unite că nu vor rămâne nevătămate în acest conflict.

“Daca războiul izbucneşte din nou (în peninsulă), el va aduce un dezastru nuclear masiv şi Statele Unite nu vor rămâne nevătămate”, a declarat Kim Jong-Un, într-un mesaj difuzat de televiziunea naţională cu ocazia trecerii în noul an, avertizând că “Ne confruntăm cu o situaţie în care un mic incident militar accidental poate conduce la un război total”.

 C.A.

NICIUN COMENTARIU