22.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 12:05
No menu items!

Copos a vândut 94,8% din acţiunile fabricii ANA Imep către compania japoneză Nidec

spot_img

Fabrica de motoare electrice ANA Imep, controlată de familia Copos, a fost preluată de către japonezii de la Nidec Corporation, într-o tranzacție a cărei valoare nu a fost făcută public, potrivit zf.ro.

Nidec Corporation, este o companie de talie mondială producătoare de motoare electrice cu sediul în Japonia şi listată la New York Stock Exchange, a preluat 94,8% din acţiunile ANA Imep.

Proprietarii ANA Imep au ales să vândă pachetul majoritar către Nidec Corporation având în vedere calibrul internaţional al acesteia, precum şi potenţialul excepţional de creştere a societăţii în viitor, potrivit oficialilor companiei.

Nidec intenţionează să facă investiţii substanţiale în vederea creşterii capacităţii de producţie actuale a fabricii. Nidec intenţionează să dezvolte ANA Imep şi ca centru de inginerie şi de servicii centralizate. Printre clienţii ANA Imep se numără Indesit, Whirlpool, Vestel.

Ana IMEP a finalizat 2014 cu o cifră de afaceri de 54 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), în scădere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit detelor Ministerului de Finanţe. Profitul s-a ridicat la 1,6 milioane de lei (360.000 de euro) în 2014, faţă de pierderi de 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro)  în 2013.  Afacerile companiei s-au redus semnificativ în ultimii ani. În 2008, fabrica avea afaceri de 37,7 milioane de euro şi un profit de 400.000 de euro.  Din 2009, veniturile fabricii au început să scadă drastic, acesta fiind şi anul când s-au făcut cele mai multe disponibilizări. Peste 300 de anga­jaţi au fost concediaţi în acel an, în fabrică lucrând 260 de persoane în 2014, potrivit mfinante.ro.

Nidec Corporation a fost înfiinţată în 23 iulie 1973 în Kyoto şi produce motoare mici, motoare pentru industria auto, motoare industriale, pentru electrocasnice, pentru componente electronice şi optice. Compania cu 98.000 de angajaţi a avut afaceri de un miliard de yeni în martie 2015. În România, gigantul japonez controlează Nidec ASI Ro din Crevedia (judeţul Dâmboviţa), preluată indirect prin cumpărarea la nivel internaţional a firmei Ansaldo din Italia.

În urmă cu zece ani, George Copos  a avut o ofertă pentru Ana Imep de la americanii de la Emerson, dar nu s-au înţeles la preţ.

T.S.