20.5 C
București
vineri, 22 septembrie 2023 - 4:56
No menu items!

Coplata pentru serviciile medicale private revine de la 1 iulie

spot_img

De la 1 iulie, pacienţii asiguraţi la sănătate, care se internează în regim de spitalizare continuă în spitale private care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ar putea plăti o “coplată” – o contribuţie personală care reprezintă diferenţa dintre tariful serviciilor primite la “privat” şi suma decontată de Casa de Asigurări spitalului privat pentru respectivele servicii. Pacientul va şti dinainte cât va avea de plătit, iar suma o va putea achita fie direct, fie printr-o asigurare privată, potrivit proiectului noului contract – cadru din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, relatează economica.net. 

Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, citat de economica.net, „coplata” asiguratului care se tratează, în regim de spitalizare continuă, într-un spital privat aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate urmează să intre în vigoare odată cu noul Contract – cadru din sănătate, la 1 iulie 2021.

Este vorba despre proiectul de Hotărârea de Guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022, actualizat.

Proiectul de act normativ prevede și introducerea contribuţiei personale a asiguratului în spitalele private, drepturile pacienţilor şi obligaţiile furnizorilor privaţi care vor percepe aceşti bani de la pacienţi.  Hotărârea de guvern ar urma să intre în vigoare la 1 iulie.

Premisele introducerii coplăţii în sistemul privat au fost create de executiv pe 25 aprilie 2019, când a intrat în vigoare OUG 27. Actul normativ vorbea despre reglementarea contribuţiei personale suportate de asiguraţii care se tratează la furnizori privaţi şi care reprezenta diferenţa dintre tariful întreg al serviciului medical primit în sistemul privat şi tariful decontat de Casele de Asigurări de Sănătate din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Ordonanţă sublinia că detaliile despre aplicarea “coplăţii” în sistemul privat vor fi stabilite în Contractul-cadru din sănătate. Din 25 aprilie 2019, data intrării în vigoare a OUG 27, până acum nu am avut însă un nou Contract – cadru în sănătate, executivul prelungind termenul de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018.

Ordonanţa 27 din 2019 a fost aprobată prin Legea 250 din 2019, cu o modificare: pacienţii pot plăti “coplata” pentru serviciile medicale primite în sistemul privat şi printr-o asigurare privată. Ulterior, printr-o controversată ordonanţă de urgenţă, coplata a fost amânată până la 1 aprilie 2021.