10.6 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 19:27
No menu items!

Copil român infectat cu Zika

spot_img

Ministerul Sănătății a primit, miercuri, confirmarea existenței unui al doilea caz de infectare cu virusul Zika, de data aceasta la un copil de 10 ani, care locuiește cu familia în Guyana Franceză și a venit în vizită la rude, în România.

„Este vorba despre un băiat în vârstă de 10 ani, care locuiește împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a sosit în România în data de 12 iulie în vizită la rude. O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupții pe piele și mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore. Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale <<Dr. Victor Babeș>>, din București. Date fiind simptomele și faptul că locuiește într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz. Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, postat pe site-ul instituției.

Direcția de Sănătate Publică Ilfov a trimis miercuri dimineață o informare către primăria localității unde locuiește familia băiatului și către Consiliul Județean, însoțită de recomandarea de aplicare a unor tratamente anti-țânțari.

Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim și reamintește că Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.

În plus, reprezentanții Miniesterului Sănătății reia recomandările pentru cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika. Astfel, persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu risc trebuie să știe că acesta se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

“Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înțepăturii de țânțar sunt: utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicației de pe eticheta lor), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes, plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm”, se arată în comunicatul MS.

Totodată, femeilor însărcinate care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika li se recomandă să menționeze această situație medicului care monitorizează sarcina. De asemenea, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, care au călătorit în aceste zone și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire, ar trebui să se prezinte la medicul curant.

R.D.