25.1 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 13:24
No menu items!

Copiii care au găsit monedele dacice din aur, recompensați cu câte 10.000 de lei

spot_img

Cei trei copii vor să-și cumpere câte un ATV din banii primiți

kosoni

Trei copii din satul Ocolişu Mic, județul Hunedoara, care au găsit şi au predat autorităţilor 140 monede dacice din aur, au primit, luni, la Guvern, câte 10.000 de lei. Ei au spus că îşi vor cumpăra câte un ATV din banii primiţi.

Monedele au fost găsite de cei trei copii, în vârstă de 11 şi 12 ani, săptămâna trecută, într-un recipient din plastic ascuns într-o vizuină de vulpe, în Munţii Orăştiei. Cei 140 de kosoni din aur au fost predați autorităţilor, care susțin că banii au legătură cu o anchetă în desfăşurare.

Premierul Victor Ponta le-a oferit, luni, la Guvern, premiul celor trei copii. El a auzit că unul dintre copii îşi dorea o bicicletă şi le-a spus că, deşi Guvernul nu le oferă câte o bicicletă drept recompensă, cu banii primiţi îşi pot cumpăra singuri. Însă, doi dintre copii i-au spus premierului că vor să-și cumpere câte un ATV.

Săptămâna trecută, copiii au explicat cum au găsit monedele.

Prietenul meu Paul a săpat cu mâinile şi a dat de bolovan şi când l-am tras la o parte am găsit sticla cu bani de aur în ea şi am mers şi i-am împărţit şi ne-am bucurat. Noi doi din prima am zis că ne cumpărăm o bicicletă şi un ATV. Eu am luat 43, un alt prieten a luat 43 şi celălalt 53. Unul nu ne-a ieşit la număr să-l împărţim şi l-am aruncat şi pe altul l-am pierdut când am fugit către casă„, a povestit, marţi, Flavius Cimpoieru, unul dintre copii.

După ce a ajuns acasă, băiatul le-a arătat părinţilor monedele din aur găsite în pădure.

Erau la joacă şi au căutat printr-o scorbură de vulpi şi din greşeală au dat peste o sticlă şi acolo a fost aur. Au venit acasă cu aurul. Când am aflat ce e, l-am predat. Am zis că nu ţin acasă aşa ceva„, a spus mama băiatului, Maria Cimpoieru.

După ce au căutat pe internet și au observat că sunt kosoni, monede dacice din aur, părinții copiilor s-au hotărât să le predea la Primărie.

Reprezentanţii Primăriei i-au anunţat pe poliţişti, care au căutat cu detectorul de metale şi au reuşit să găsescă moneda pierdută de copii în drum spre casă.

Oamenii legii bănuiesc că monedele dacice din aur au fost ascunse în vizuină de către căutătorii de comori care le-au scos, cel mai probabil, din siturile arheologice din Munţii Orăştiei.

D.M.