11 C
București
marți, 5 martie 2024 - 14:01
No menu items!

Copii internați cu botulism în Timișoara. S-ar fi îmbolnăvit de la cârnații primiți de sărbători, când au fost la colindat

spot_img

Opt copii, cu vârste între 3 și 7 ani, din Timișoara au fost internați la spitalul de boli infecțioase cu botulism. Doi dintre ei se află în stare gravă. Copiii, care vin din două familii de asistenți maternali, s-ar fi îmbolnăvit de la cârnații primiți de sărbători, când au fost la colindat. 

Primele simptome au început pe 9 ianuarie, când doi dintre copiii aflați în plasament, de 5 și 9 ani, au fost duși la spital. Au stat internați 6 zile la spitalul din Lugoj, cu diagnostic de gastro-enterocolită.

După numai 5 zile, alți doi copii, de la altă familie de asistenți maternali din aceeași localitate, au început să aibă simptome. Astfel că în total 11 copii, din cele 2 familii, au fost duși la Spitalul „Victor Babeș”, din Timișoara.

Direcția de Sănătate Publică Timiș a declanșat verificări. O echipă s-a deplasat la Fădimac pentru ancheta medicală, la control a fost prezent şi medicul veterinar din localitate, care are în evidenţă animalele crescute în gospodărie şi a recoltat probe din alimente (miere, cârnaţi de casă, compot, dulceaţă, zacuscă, carne de la păsări, peşte, porc aflată în congelator), iar toate borcanele erau fără probleme.

Botulismul este o intoxicaţie severă cauzată de toxina botulinică produsă de bacteriile Clostridium botulinum. Această toxină poate afecta sistemul nervos, provocând paralizie musculară şi, în cazuri extreme, punând în pericol viaţa pacientului. Printre simptomele ce pot apărea se numără: slăbiciune musculară, dificultăţi de respiraţie, vedere înceţoşată, dificultăţi în înghiţire, fenomene digestive şi chiar paralizie. Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului).

                                                                                                          Adina Bucur Silav