13.8 C
București
duminică, 5 mai 2024 - 9:19
No menu items!

Copii de doar 12 ani internaţi pentru supradoze de droguri

spot_img

Copii, unii de doar 12 ani, ajung să fie internaţi pentru supradoze de droguri. Medicii atrag atenția că pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este canabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcool sau cu alte tipuri de droguri.

Dr. Gabriela Niţescu, medic primar în secţia Toxicologie – ATI de la Spitalul Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală, a declarat  pentru News.ro că, în ultima vreme, prezenţa copiilor care au luat supradoză de droguri este constantă în clinică.

Acesta este doar vârful icebergului, spune medicul, pentru că aici ajung doar cei cu supradoze, în timp ce numărul celor care consumă este cu mult mai mare.

Pe primul loc în rândul substanţelor pe care le consumă copiii este canabisul, la petreceri sau chiar la şcoală, în combinaţie cu alcool sau cu alte tipuri de droguri.

„Noi am tras acest semnal de alarmă încă dinaintea anilor 2000, când cazurile cu care ne confruntam erau sporadice, însă începuseră să apară, şi este adevărat, când aveam mai puţine resurse să demonstrăm prezenţa substanţelor psihoactive şi a substanţelor de abuz în cazul intoxicaţiilor la copii.

În ultima perioadă prezenţa acestor copii cu supradoze a devenit constantă la noi în clinică, avem în jur de 20 de copii pe lună care vin cu supradoze”, a explicat dr. Niţescu, potrivit sursei citate.

Vârsta de consum a scăzut foarte mult, iar copiii care se droghează provin atât din familii înstărite, cu posibilităţi financiare, cât şi din medii defavorizate.

„Vârsta de consum a coborât este cam 12 ani. Între 12 şi 18 ani, însă, cei mai mulţi sunt adolescenţi, 14-18 ani.

Sunt atât din medii sociale foarte bune, cât şi din medii defavorizate, avem două extreme: sunt copii care provin din medii socio-economice foarte bune, copii din familii cu posibilităţi, aceştia vin, pe lângă canabis, şi cu supradoze din alte substanţe care sunt mai scumpe, cum ar fi de exemplu extasy, LSD, am avut în ultimul timp, şi la celălalt pol sunt copiii din mediile defavorizate, din centre de plasament, copii din familii dezorganizate”, a mai precizat dr. Niţescu.

Medicul atrage atenția și asupra faptului că a crescut și numărul de copii cu sindroame depresive sau cu tulburări de comportament care se află în tratament psihiatric şi care ajung la spital cu intoxicaţii voluntare cu medicamentele cu care sunt în tratament.

Chiar la sfârșitul lunii trecute, trei eleve de la Școala centrală din București au ajuns la spital după ce au acuzat stări de rău. Poliția a deschis o anchetă, deoarece fetele sunt suspectate că ar fi fumat dintr-o țigară cu substanțe interzise.

                                                                                                                    Adina Silav