15 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 14:08
No menu items!

Copii bătuți, “tratați” cu calmante și cu cadourile furate. Faptele de care sunt acuzați angajații unui centru de plasament din Capitală

spot_img

Polițiști bucureșteni au descins, joi dimineață, la Centrul de plasament “Sfânta Maria”, din sectorul 1 al Capitalei. Cei 25 de copii aflați în centru au fost transportați într-o altă locație, în timp ce anchetatorii fac percheziții, într-un dosar penal în care 21 de angajați ai instituției sunt acuzați de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare.

Potrivit Parchetului Tribunalului București, procurori și politisti din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București pun în executare, joi, 19 autorizații de percheziție, inclusiv la o instituție publică, într-un dosar în care, în cursul acestei luni, s-a dispus începerea urmăririi penale în cazul a 21 de persoane suspectate de rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu și delapidare.

“Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcționare a sistemului de protecție specială a copiilor institutionalizați, în perioada 2014 – 2016 (ca urmare a unui denunț formulat în luna noiembrie 2015), în cadrul unui centru din București”, au precizat oficialii Parchetul Tribunalului București.

Potrivit Parchetului, cercetările au fost făcute cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul IGPR, iar o parte dintre activități au fost realizate în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil și Fundația SERA.

Surse judiciare susțin că angajații centrului nu doar că nu ar fi avut grijă de copii, dar și-ar fi însușit și din banii acordați instituției de la bugetul de stat. Mai mult, susțin anchetatorii, angajații centrului le-ar fi administrat copiilor medicamente pentru bolnavi psihic ca să-i calmeze și să-i controleze mai usor, iar cadourile pe care micuții le-au primit de la oamenii cu suflet mare sau de la asociații și organizații nonguvernamentale au fost luate de acești angajati, care le-ar fi vândut apoi unor magazine de cartier.

R.D.