28.7 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 16:58
No menu items!

Coordonatorul ONU pentru Ebola: Structurile sanitare să fie pregătite pentru un nou apogeu

spot_img

Medicul David Nabarro și-a început de curând turneul în ţările africane afectate de virusul Ebola

epidemie_ebola

Coordonatorul ONU al luptei împotriva epidemiei de Ebola, medicul David Nabarro, a declarat că vrea ca structurile sanitare să fie pregătite să înfrunte, „dacă va fi necesar”, o nouă deteriorare a situaţiei, la începutul turneului său în ţările africane afectate de acest virus, potrivit AFP.

Ceea ce sunt hotărât să fac este să mă asigur că orice element al aparatului nostru este la nivelul său optim pentru a putea înfrunta, dacă este necesar, o criză„, a declarat doctorul Nabarro pentru AFP. „Ceea ce trebuie să facem în prezent este să avem scenarii destul de precise ale modului în care ne gândim că s-ar putea îndrepta situaţia, dar pentru moment ele sunt destul de rudimentare„, a recunoscut el.

Nabarro, care a ajuns în cursul serii în Liberia, prima etapă a turneului, înainte de Sierra Leone, Guineea şi Nigeria, a declarat că intenţionează să petreacă două zile în fiecare ţară.

O să văd unde voi merge apoi, dar trebuie să mă întorc rapid la Geneva şi la New York (sediul OMS şi al ONU) pentru a le prezenta situaţia şefilor în scopul de a mă asigura că facem tot ce putem pentru rezolvarea (crizei) cât mai repede posibil„, a mai spus Nabarro.

Potrivit celui mai recent bilanţ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), epidemia de Ebola s-a soldat cu cel puţin 1.350 de morţi, dintre care 576 în Liberia, 396 în Guinea şi 374 în Sierra Leone.

Pe 8 august, OMS a decretat stare de urgenţă privind sănătatea publică mondială, pe fondul extinderii epidemiei de Ebola şi a recomandat măsuri excepţionale în ţările afectate.

 D.M.