4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 18:14
No menu items!

Cooperare româno-turcă în lupta împotriva piraților din Oceanul Indian

spot_img

Fregata „Regele Ferdinand” şi fregata turcă „Gemlik” au desfăşurat miercuri o acţiune pentru capturarea a nouă persoane suspectate de acte de piraterie, în largul coastelor Somaliei, precizează Ministerul Apărării Naţionale.

„Urmare a efortului combinat al forţelor implicate în lupta împotriva pirateriei în regiune, încă o dată, suspecţii piraţi, care atacă şi jefuiesc navele comerciale şi echipajele acestora în Oceanul Indian, au fost găsiţi rapid şi nava lor a fost distrusă. Aşa cum am menţionat în luna octombrie, noi ştim că perioada musonului s-a sfârşit, iar piraţii îşi încearcă norocul pe mare, dar îi avertizăm în mod constant că nu vor avea satisfacţii”, a declarat comandantul Forţelor Navale ale Uniunii Europene, contraamiralul Duncan Potts, potrivit MApN.

Un avion de patrulare suedez, care executa misiuni de inspecţie aeriană în cadrul Operaţiei Atalanta, a localizat, miercuri dimineaţă, un skiff suspect (ambarcaţiune tradiţională de mici dimensiuni), la o distanţă de 420 de mile marine est de Mogadiscio, capitala Somaliei. Comandantul grupării navale EU NAVFOR a trimis urgent în zonă cele două fregate, pentru inspecţie.

„După o excelentă cooperare între marinarii români şi cei turci, nouă persoane, suspectate de acte de piraterie, au fost reţinute şi îmbarcate la bordul fregatei Regele Ferdinand, pentru investigaţii, iar skiff-ul a fost distrus, în vederea prevenirii utilizării acestuia în acte de piraterie”, informează MApN.