6.5 C
București
miercuri, 3 martie 2021 - 1:15

Cooperare România – India în domeniul nuclear

Cooperare România - India în domeniul nuclear

România şi India vor coopera în domeniul nuclear, prin punerea la dispoziție a informaţiilor privind utilizarea paşnică a energiei nucleare, dar și prin schimbul de experţi şi organizarea unor întâlniri bilaterale.

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o hotărâre vizând Memorandumul de Înţelegere între Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România (CNCAN) şi Consiliul de Reglementare a Energiei Atomice din India (AERB) pentru schimbul de informaţii şi cooperarea în domeniul reglementării activităţilor nucleare desfăşurate în scopuri paşnice, semnat la Viena, Austria, pe 19 septembrie 2012.

Hotărârea aprobată este primul document de cooperare între autorităţile de reglementare în domeniul nuclear din România şi India.

Documentul prevede cadrul legal de reglementare a activităţilor nucleare şi radiologice în scopuri paşnice, dar și reglementările de securitate a centralelor nuclearo-electrice.

Totodată, actul cuprinde și cerinţele de reglementare şi procedurile pentru radioprotecţia în domeniul utilizării surselor radioactive în medicină şi industrie, experienţa de operare a CNE şi a instalaţiilor radiologice, incluzând rapoartele de securitate pentru incidente de securitate.

C.I.