19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 8:45
No menu items!

Conversaţii ale armatei siriene privind atacul cu arme chimice, interceptate de serviciile secrete americane

spot_img

Serviciile americane de informaţii au ascultat un responsabil al Ministerului sirian al Apărării „în panică” în cursul „unor conversaţii telefonice cu şeful unităţii de arme chimice”, după atacul de săptămâna trecută, scrie revista Foreign Policy, citată de AFP.

Lunea trecută, în orele care au urmat terifiantului atac chimic de la est de Damasc, un responsabil al Ministerului sirian al Apărării a avut conversaţii telefonice panicate cu şeful unităţii de arme chimice, cerând răspunsuri privind atacul cu agenţi neurotoxici care a ucis peste 1.000 de persoane

revista Foreign Policy

„Aceste conversaţii au fost ascultate de serviciile americane de informaţii”, completează Foreign Policy într-un comunicat, subliniind că „acesta este principalul motiv pentru care responsabilii americani spun în acest moment că sunt siguri că aceste atacuri sunt opera regimului Bashar al-Assad şi pentru care armata americană s-a pregătit să atace regimul în zilele următoare”.

Informaţia este dezvăluită în contextul în care forţele americane se pregătesc să atace Siria, având în vedere că o ofensivă a fost lansată, săptămâna trecută, în Ghouta orientală şi la Mouadamiyat al-Cham, sectoare aflate în mâna rebelilor, la periferia Damascului. Opoziţia a invocat 1.300 de morţi şi a acuzat regimul de la Damasc, care a dezminţit categoric utilizarea de gaze toxice.

Motivele pentru o intervenţie militară în Siria au fost prezentate de vicepreşedintele american Joe Biden, acestea fiind nu este de a răsturna regimul actual, ci de a pedepsi guvernul lui Bashar al-Assad pentru  utilizarea armelor chimice împotriva civililor.

C.I.