11.1 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 1:36
No menu items!

Controversele din spatele vaccinului britanic considerat cea mai rapidă și eficientă soluție împotriva pandemiei

spot_img

Vaccinul experimental împotriva coronavirusului de la Universitatea Oxford este sigur și a generat un răspuns imun puternic la aproximativ 1.000 de oameni care s-au oferit voluntari pentru a ajuta la testarea acestuia, au spus cercetătorii britanici la începutul săptămânii, crescând speranțele că ar putea ajuta la încheierea pandemiei. Aceste rânduri au făcut înconjurul lumii, mai ales după ce jurnaliștii The Guardian au arătat că eficiența serului este testată acum direct pe populații expuse la SARS-CoV-2 din Brazilia și Africa de Sud, deși rezultatele publicate în jurnalul medical Lancet erau preliminare.

Jurnaliții americani explică și că studiul grupului de cercetători de la Oxford măsoară efectele vaccinului prin cantitatea de anticorpi și celule T pe care le generează în sângele voluntarilor, NU și rezistența celor vaccinați în fața virusului. Un aspect controversat încă din primele luni de dezvoltare ale acestui vaccin.

„S-au început studii la scară largă în Brazilia și Africa de Sud, unde ratele de infecție sunt încă ridicate și va fi posibil să se evalueze dacă persoanele vaccinate sunt mai puțin susceptibile să se îmbolnăvească de Covid-19 decât altele.”, nota ediția de luni a The Guardian.

„Sistemul imunitar are două moduri de a găsi și de a ataca agenții patogeni – anticorpii și răspunsurile celulelor T. Acest vaccin este destinat să inducă ambele, astfel încât poate ataca virusul atunci când circulă în corp, precum și să atace celule infectate”, a fost citat  autorul principal al studiului, prof. Andrew Pollard.

În luna mai însă, profesorul Pollard, un obișnuit al finanțărilor fundației magnatului Microsoft Bill Gates, a fost nevoit să-și apere munca de asprele critici ale colegilor de breaslă, după ce șase maimuțe care au fost utilizate în procesul de testare a vaccinului s-au îmbolnăvit de COVID-19. De asemenea, s-a descoperit că animalele vaccinate aveau aceeași cantitate de Covid-19 în nasul lor ca trei maimuțe nevaccinate, ceea ce putea sugera că persoanele vaccinate ar putea fi încă infectate și ar putea transmite virusul altora, scriau mai mulți oameni de știință preluați de presa internațională.

Cu toate acestea, Andrew Pollard, profesor de boli infecțioase și imunitate pediatrică, a apărat tratamentul, susținând că își atinge scopul principal – și anume îi protejează pe cei care sunt vaccinați împotriva celor mai grave efecte ale virusului, respectiv pneumonia.

În mediul academic însă, investiția în invenția profesorului Pollard este în continuare criticabilă, din cauza rețelelor politice din spatele dezvoltatorului. Inumologul Andrew Pollard este acuzat, chiar de nepotul fostului președinte Robert F Kennedy, avocat și activist de mediu, că jonglează conflicte scandaloase care îi permit să licențeze, să înregistreze și să-și valideze propriile vaccinuri.

Pollard este consilier principal al comitetului britanic (MRHA) care autorizează vaccinurile, prezidează comitetul britanic (JVCI) care le mandatează și recomandă Agenției Europene pentru Medicină (EMA). El ia plăți de la toți marii producători de vaccinuri. În 2014, Pollard a dezvoltat controversatul vaccin contra meningitei Bexsero, care a fost utilizat în masă în ciuda problemelor de siguranță care semnalau apariția bolii Kawasaki, dar și a rarității infecțiilor cu meningococ B.

Criticii spun că Pollard și-a folosit puterea și influența pentru a trece vaccinul său contra COVID-19 la faza testelor umane, evitând testele placebo inerte și reducând studiile de siguranță la trei săptămâni pentru a ascunde efectele nocive de lungă durată.

Forbes a scris pe 21 mai că Autoritatea de Cercetare și Dezvoltare Avansată Biomedicală din SUA (BARDA) a acordat firmei Astra Zeneca 1 miliard de dolari în parteneriat cu Oxford pentru a scoate pe piață vaccinul în septembrie.