11.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 9:41
No menu items!

Controversata Adina Florea a controlat ilegal o unitate de Parchet

spot_img

Fosta procuroare Adina Florea a derulat ilegal un control la Parchetul Judecătoriei Mangalia, unitate subordonată Parchetului Tribunalului Constanța, pe care l-a condus. Controlul a fost dispus, anul trecut, de Inspecția Judiciară, unde activa Florea, cu încălcarea Legii 305 / 2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Consecința: Raportul de control a fost declarat NUL de Secția pentru procurori a CSM care a constatat ilegalitățile. 

Cum s-a derulat controlul și ce a vizat

Așadar, potrivit justnews.ro, în toamna anului trecut, prin Ordinul nr. 110/23.09.2022 emis de Inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare, Roxana-Ioana Petcu, s-a dispus efectuarea unui control de fond la Parchetul Judecătoriei Mangalia. Controlul a avut următoarele obiective:

  • verificarea modului de îndeplinire, de către procurorii cu funcţii de conducere, a atribuţiilor manageriale de planificare, organizare, control şi coordonare eficientă a activităţii;
  • respectarea obligaţiilor prevăzute de legi şi regulamente, pentru a asigura buna funcţionare a parchetului şi calitatea corespunzătoare a serviciului public;
  • verificarea atribuţiilor privind comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale;
  • respectarea de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate a normelor procedurale şi regulamentare privind primirea şi înregistrarea lucrărilor, repartizarea pe criterii obiective a dosarelor, continuitatea în lucrările repartizate şi independenţa procurorilor, respectarea termenelor, redactarea şi comunicarea actelor procedurale.

Controlul, finalizat cu Raportul de control nr. 22-3000/08.12.2022, a vizat activitatea desfăşurată în perioada 01 ianuarie 2021 – 30 iunie 2022 şi a fost derulat în perioada 12-14 octombrie 2022 de echipa de inspectori judiciari formată din procuror Nicoleta Rhfir, în calitate de coordonator, şi procuror Adina Florea.

Raportul, declarat NUL de CSM. Cum s-a încălcat legea

Raportul de control a fost înaintat Secției pentru procurori a CSM care a constatat că Adina Florea, inspector judiciar desemnat în echipa care a efectuat controlul de fond la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, este procuror cu grad profesional de curte de apel la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, unitate de parchet în a cărui circumscripţie teritorială funcţionează parchetul supus verificărilor dispuse de inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare. Mai mult, Adina Florea a ocupat funcţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, în perioada 15.04.2006 – 15.04.2009 prin numire, iar ulterior, în perioadele 15.04.2009 – 15.01.2010 şi 15.07.2010 – 01.01.2011 prin delegare, exercitând atribuţii de control şi coordonare şi asupra Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia.

Potrivit art. 83 alin. (4) din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, „inspectorii judiciari nu pot efectua cercetarea disciplinară prealabilă sau orice alte lucrări care privesc judecători sau procurori care îşi desfăşoară activitatea în cadrui ultimei instanţe sau, după caz, parchet, unde acesta a funcţionat înaintea numirii ca inspector judiciar. în acest caz, dosarul se repartizează altui inspector judiciar, în mod aleatoriu, cu respectarea dispoziţiilor art. 84″.

În plus, art. 118 alin. (6) din Regulamentul privind normele de efectuare a lucrărilor de inspecţie, aprobat prin Ordinul inspectorului-şef al Inspecţiei Judiciare nr. 136/2018, modificat şi completat, stipulează: „Ori de câte ori imparţialitatea verificărilor ar putea fi afectată, inspectorul-şef poate dispune, până la finalizarea verificărilor, din oficiu sau la cererea motivată a unui inspector ori a instanţelor, parcheteior şi magistraţilor vizaţi, înlocuirea inspectorilor desemnaţi în compunerea echipei de control”.

Prin urmare, Secţia pentru procurori a CSM a constatat că nu pot fi efectuate lucrări de inspecţie de către un procuror care, anterior numirii în funcţia de inspector judiciar, a funcţionat în cadrul unei unităţi de Parchet în a cărei circumscripţie se află parchetul la care se efectuează controlul de fond, exercitând chiar atribuţii de control prevăzute de funcţia de conducere deţinută.

În aceste condiții, Secția pentru procurori a CSM a constatat, prin Hotărârea 76/31/.01.2023nulitatea Raportului de control nr. 22-3000/08.12.2022 referitor la rezultatul verificării privind controlul de fond efectuat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia, dispus prin Ordinul nr. 110/23.09.2022 emis de inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare.

Raluca Dan