10.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 17:08
No menu items!

Controlul banilor din sănătate provoacă tensiune în USL

spot_img

Eugen NicolaescuȘedință cu scântei la Partidul Național Liberal. Primarii de municipii și președinții de consilii județene s-au întâlnit cu liderii partidului din care fac parte pentru a discuta problema spinoasă a finanțării serviciilor medicale pe plan local.

Ministrul liberal al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, la începutul anului, că spitalele judeţene descentralizate în mandatul lui Cseke Attila ar putea trece din nou în subordinea Ministerului Sănătăţii. Eugen Nicolăescu, spunea că decentralizarea s-a facut „fără cap, fără logica și fără principii”. „ Am o critică foarte serioasă pe descentralizarea făcută fără cap şi fără logică şi fără principii. Eu consider că în continuare medicina de urgenţă, cea care se manifestă în sistemul spitalicesc prin Unităţile de Primiri Urgențe, în special trebuie să fie a Ministerului Sănătăţii, pentru că este responsabilitatea constituţională a statului, a Guvernului. Faptul că spitale judeţene de urgenţă au ajuns la CJ -uri sau, mai grav, la consilii municipale mi se pare o prostie fără margini făcute de unii dintre predecesorii mei”, afirma Nicolăescu.

Perspectiva trecerii spitalelor judeţene descentralizate în administrarea Ministerului Sănătăţii este privită cu scepticism pe plan local. Liberalii din administrațiile publice locale vor ca banii încasați din taxele plătite la casele județene de asigurări de sănăătate să fie gestionați de fiecare autoritate locală, nu de Ministerul Sănătății.

Surse social-democrate au declarat pentru Sursa Zilei că și în PSD există discuții pe aceeași temă.

Valeriu Motoc