8.8 C
București
marți, 13 aprilie 2021 - 4:50

Controlul asupra arhivei “Doi ș’un sfert”, miza militarizării DIPI. Mii de polițiști vor ieși în stradă

Mizele militarizării Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI – serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne) ar fi de fapt controlul alegerilor, controlul asupra arhivei operative a acestui serviciu și asupra organigramei ofițerilor acoperiți și, nu în ultimul rând, controlul asupra Poliției. Așa  susține vicepreședintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din cadrul MAI, Dumitru Coarnă.

Coarnă a declarat, joi seara, pentru “Sursa Zilei”, că nu exclude varianta ca Serviciul Român de Informații (SRI) să dorească, de fapt, preluarea controlului asupra DIPI. “Noi, sindicatele, nu excludem această variantă, ca SRI să dorească și să preia controlul asupra arhivei  operative a acestui serviciu, asupra organigramei acoperiților, pentru că SRI este o structură militară. Dar această variantă este periculoasă, păguboasă și ilegală (…)Singura explicație pentru graba cu care guvernul acționează este că, astfel, se încearcă controlul alegerilor”, a spus Coarnă.

El a precizat că i-a transmis opinia sa și ministrului afacerilor interne Dragoș Tudorache, cu care a avut o întâlnire pe această temă miercuri dimineață. “Am discutat aceste elemente – argumentele noastre împotriva acestui proiect de ordonanță privind reorganizarea DIPI – cu domnul ministru Dragoș Tudorache, în cadru restrâns, cu conducerea ministerului. I-am transmis ministrului chiar că nu cred că acest proiect de ordonanță îi aparține.  Cred, de fapt sunt convins, că i-a fost impus, pentru că dânsul este un om care știe carte, e fost judecător, are noțiuni clare de drept. În urma acestei discuții, dumnealui mi-a creat senzația că a înțeles că se încalcă Constituția”, a mai spus Dumitru Coarnă.

În opinia liderilor sindicali din MAI, primul argument împotriva proiectului de reorganizare a DIPI este acela că procedura legislativă – adică, adoptarea unei ordonanțe de urgență în acest sens – este neconstituțională. “Legea siguranței și ordinii publice este o lege organică, nu poate guvernul să o schimbe prin OUG”, a precizat Coarnă.

Al doilea argument, tot juridic, este acela că demilitarizarea poliției și înființarea de sindicate în poliție au reprezentat condiții fundamentale, prevăzute în capitolul Justiție și Afaceri Interne (JAI), în procesul de preaderare a României la UE. „Militarizarea poliției încalcă acordurile cu Uniunea Europeană. Am fi singura țară care militarizează poliția. Printr-o astfel de măsură, ne întoarcem undeva în perioada post-Revoluție”, a adăugat liderul sindical.

“Noi, sindicatele îi cerem ministrului ca reorganizarea DIPI să se facă într-un cadrul legal. Putem discuta  despre o reorganizare în limitele Statutului polițistului și ale Constituției. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil, iar conducerea MAI nu va face pasul în lateral, vom începe protestele, prin pichete și apoi prin mitinguri și vom ataca ordonanța la Curtea Constituțională. Vom începe cu un pichet pe 26 octombrie (miercurea viitoare când ordonanța ar urma să fie discutată în guvern – n.r.), pentru care avem autorizație și la care au achiesat și celelalte sindicate. Apoi, vom contiuna cu un miting la care sunt așteptați până la 10.000 de poițiști și care va fi organizat în preajma alegerilor”, a mai spus Coarnă.

“Am primit recomandări să nu mă opun acestui proiect

Invitat, joi seară, la emisiunea “Ordinea Zilei” de la Antena 3, Dumitru Coarnă a primit primit un mesaj de amenințare pe telefonul mobil, în care i se cerea “să o lase mai moale cu protestele”.

Iată conținutul mesajului:

”Dimitriule las-o mai moale cu PROTESTELE ai Înțeles e mai bine așa si te sfătuiesc să nu te mai duci la Antena 3 dacă vrei sa-ți fie bine ok!!” scria în mesaj.

Dumitru Coarnă spune că nu este pentru prima oară când este amenințat : ”O să fac mâine o plângere penală, am mai făcut. Am primit peste 1.000 de mesaje de genul ăsta. (…)Înainte să ajung acasă, de la același număr am mai primit un mesaj în care mi se transmitea că a fost o glumă. Probabil, persoana respectivă s-a speriat. Mie nu mi-e teamă, și nici nu mă impresioneză. Nu am primit doar amenințări. Din zona Ministerului de Interne, de lângă ministru, am primit și recomandări – așa, prietenești – să nu mă opun acestui proiect. Au fost recomandări”, a conchis Coarnă.

Raluca Dan