18.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 15:17
No menu items!

Control vamal asupra bagajelor călătorilor care intră în România din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova

spot_img

Cooperarea antifraudă în domeniul vamal

Autoritatea vamală va introduce, începând din 15 noiembrie, controale asupra bagajelor călătorilor care vin din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova, informează Direcţia Generală a Vămilor.

„Începând cu data de 15 noiembrie 2013, la frontierele externe ale comunităţii europene unde controlul vamal se realizează de către România (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra următoarelor categorii de bunuri introduse de către călători în bagajele personale: produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete”, potrivit unui comunicat emis de Direcţia Generală a Vămilor.

Controalele vor fi realizate cu ajutorul unei aplicaţii informatice care permite vameșilor să identifice situațiile în care anumiţi călători introduc în mod frecvent în România cantităţi semnificative din produsele respective, pe care le declară a fi destinate consumului personal, iar apoi le comercializează pe piaţa neagră.

“În acest sens, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale prin completarea ‘Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial’, pusă la dispoziţie gratuit de birourile vamale”, se mai arată în comunicat.

Aceste instrucţiuni, elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, se vor aplica în fază pilot începând cu data de 1 noiembrie 2013 la Biroul vamal Sighet.

 D.M.