9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 0:34

Control la Banca Vaticanului, care se află în centrul unor tentative de spălare de bani

spot_img

Control la Banca Vaticanului, care se află în centrul unor tentative de spălare de bani

Banca Vaticanului a fost anul trecut în centrul mai multor tentative de spălare de bani. Șase, după cum arată un raport de activitate financiară dat publicităţii de Sfântul Scaun. Este pentru prima dată când un asemenea raport este făcut public. Aceasta după ce însuşi Papa Francisc a anunţat schimbări la instituția financiară, potrivit Digi24.

Raportul Direcției de Informații Financiare a Vaticanului a scos la lumină şase tentative de spălare de bani. Directorul Rene Bruelhart dă însă asigurări că acestea nu au nicio legătură cu activităţi teroriste.

Rezultatele raportului sunt prezentate în contextul în care Papa Francisc a declarat de mai multe ori că este nemulţumit de activitatea băncii, considerată cea mai puţin transparantă din lume. Două cazuri au fost preluate deja de procuratură.

În 2010, poliția italiană a blocat 23 de milioane de euro deținute de Banca Vaticanului. A fost pentru prima dată când autoritățile din Peninsulă au aplicat o măsură atat de dură.

În acest an, Papa Francisc a amenințat că va lua în considerare închiderea băncii, care se ocupă de finanțarea misiunilor caritabile ale Sfântului Scaun.

 

C.I.