4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 0:05
No menu items!

Controale amănunţite la importurile de fructe din Turcia

spot_img

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că toate importurile de fructe din Turcia vor fi supuse controlului amănunţit, după ce ANSVSA şi ministerul de resort au depistat şi distrus 120 de tone de grapefruit, aduse din Turcia, care depăşeau limita de reziduuri de pesticide.

„E vorba de un pesticid, mai exact de un fungicid identificat într-o doză peste cea admisă de către regulamentele europene. E un fungicid folosit pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la aceste plante care, folosit în cantităţi maxime, poate aduce efecte negative şi animalelor, dar în special consumului uman”, a spus Daniel Constantin.

“De aceea, cel puţin o perioadă de acum înainte trebuie să analizăm cu mai mare atenţie toate importurile de fructe din Turcia”, a spus Constantin.

Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă “imazalil” din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi din Turcia, a câte 20 de tone fiecare. “Imazalil” este o substanţă activă, cu actiune fungicidă, utilizată în combaterea bolilor la plante.

Prezenţa reziduurilor peste limita maximă admisă în aceste fructe provenite din Turcia, ridică, potrivit Ministerului Agriculturii, serioase semne de întrebare asupra controalelor oficiale efectuate de către autorităţile competente turce, atât la nivelul producătorilor, cât şi la controlul oficial în vederea exportului în alte state.