9.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:12
No menu items!

Contribuabilii care nu au depus declarațiile fiscale din cauza problemelor tehnice ale MF ar putea scăpa de amenzi

spot_img

USR a depus o inițiativă legislativă care propune eliminarea sancțiunilor din partea ANAF pentru contribuabilii care nu au depus în termen declarațiile fiscale din cauza problemelor tehnice ale Ministerului Finanțelor.

În prezent, contribuabilii care nu depun la timp declarațiile fiscale sunt sancționați cu amenzi de mii de lei, chiar în situația în care această întârziere a fost cauzată de problemele tehnice ale Ministerului de Finanțe.

Inițiativa USR elimină aceste sancțiuni, cu o condiție: cetățenii să își înregistreze declarațiile în maximum 30 de zile calendaristice după termenul legal de depunere, transmite, sâmbătă, USR.

„Este un tratament incorect pe care îl aplică ANAF exact celor pe care trebuie să îi sprijine! În ultimii ani, situația s-a înrăutățit, iar programul de modernizare a instituției a fost abandonat încă din 2018. Dacă statul nu dă posibilitatea completării și depunerii declarațiilor în condiții civilizate, nu poate avea dreptul de a aplica amenzi, de a vâna companiile care nu reușesc să se conformeze din vina statului. Această inițiativă legislativă reprezintă un sprijin acordat celor care muncesc și care ajung să fie pur și simplu hăituiți de statul român prin ANAF”, explică senatoarea USR Anca Dragu, unul dintre inițiatori.

„Antreprenorii trebuie susținuți, iar relația lor cu statul trebuie să fie una corectă. Aceasta inițiativă vine în sprijinul contribuabililor, care nu vor putea fi vânați de ANAF pentru greșeli care nu le sunt imputabile. Probabilitatea de a transmite declarații eronate din cauza timpului scurt de întocmire este mai mare comparativ cu situația în care declarația este disponibilă la timp, poate fi testată și înțeleasă”, arată senatorul USR Narcis Mircescu.

În ultima perioadă, serverele ANAF, pe care trebuie depuse declarațiile electronice, au avut timpi lungi de nefuncționare sau funcționare deficitară, în special în perioadele de dinaintea termenelor de depunere.

„Proiectul își dorește să repare o anormalitate și o inechitate care se întâmplă atunci când contribuabilul este amendat, penalizat de către autoritatea fiscală pentru nedepunerea la termen a declarațiilor fiscale, din cauza problemelor tehnice sau de altă natură, neimputabile contribuabilului”, spune și senatorul Claudiu Mureșan.

                                                                                                                   Adina Silav