25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:42
No menu items!

Contribuția la sănătate pentru veniturile din chirii va fi de maximum 611 lei pe lună, de plătitor

spot_img

PENSIONARI - CASA JUDETEANA DE PENSII - BACAU

Cei care încasează venituri din chirii va trebui să plătească, începând din acest an, o cotă de 5,5% reprezentând contribuțiile de sănătate, iar asta înseamnă o sumă maximă de 611 lei pe lună. Potrivit OUG nr. 88/2013, baza lunară folosită pentru calculul contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor nu poate fi mai mare decât valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut.

”Astfel, spre exemplu, având în vedere că, pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 de lei, prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuțiile de sănătate ar rezulta o sumă maximă de 611 lei pe lună, la nivelul a cinci salarii”, a transmis biroul de avocatură Coltuc.

Noile modificări ale Codului Fiscal au fost aprobate de către Guvern în 20 septembrie 2013 și au fost convenite cu finanțatorii externi, FMI și Comisia Europeană. Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, declara în luna septembrie a anului trecut că sunt peste 404.000 de contracte de chirie declarate la fisc, iar acest impozit pe chirii, care nu poate depăși 600 de lei pe lună, are scopul de a arăta intenția de finanțare suplimentară a sectorului de sănătate.

Măsura a fost contestată de oamenii de afaceri, potrivit cărora introducerea impozitului pe veniturile din chirii este echivalentă cu o mărire artificială și netransparentă a cotei unice. Mai mult, cea mai mare parte a celor care obțin venituri din chirii plătesc deja o contribuție la sănătate, în timp ce câteva milioane de persoane neocupate din România nu achită niciun fel de contribuție.

C.C.