28.3 C
București
duminică, 14 august 2022 - 16:36
No menu items!

Contre între Alexandru Rafila și premierul Nicolae Ciucă, pe certificatul verde

spot_img

Noi discuții contradictorii pe certificatul verde, în Guvern, între prim-ministrul liberal Nicolae Ciucă și ministrul PSD al Sănătății, Alexandru Rafila. Demnitarul de la Sănătate vrea ca certificatul verde să poată fi eliberat, pe teritoriul României, chiar și fără doza booster, care poate fi cerută obligatoriu doar pentru ieșirea din țară. Prim-ministrul vrea însă ca directiva europeană, care prevede obligativitatea dozei booster cel târziu la 9 luni după schema completă de vaccinare să fie adoptată prin ordonanță și în țara noastră.

Comisia Europeană a recomandat ca statele membre să adopte regula și pe teritoriul lor național, astfel că prim-ministrul Nicolae Ciucă vrea să adopte prin ordonanță de urgență această măsură, cât de curând. Premierul i-a chemat la raport, miercuri, pe secretarul de stat DSU Raed Arafat și pe Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, și Adriana Pistol, secretar de stat în minister, pentru discuții detaliate pe această temă. 

Conform unor surse politice, în ședința de miercuri de la Guvern nu se va adopta OUG, care poate fi inclusă pe agenda Executivului abia peste două săptămâni, după finalizarea discuțiilor tehnice. Guvernanții vor să schimbe și măsura obligativității completării formularului digital PLF pentru transportatori și piloți, personal aeronautic, care au încasat zeci de amenzi în ultima vreme.

Alexandru Rafila nu este de acord însă cu impunerea dozei booster pe teritoriul României, susțin aceleași surse. Ministrul Sănătății a trimis Guvernului un proiect de ordonanță care prevede ca emiterea certificatului verde în țara noastră să se poată face chiar dacă cetățeanul român sau străin a făcut doar prima doză de vaccin. Doza a treia, booster, ar putea fi obligatorie, conform acestui proiect, doar la emiterea certificatului digital de călătorie în străinătate.

Marilena Nedelcu