2.3 C
București
luni, 8 martie 2021 - 2:47

Contracandidatul Codruței Kovesi la șefia Parchetului European nu se retrage. Fosta șefă a DNA nu mai este favorită

Contracandidatul Laurei Codruţa Kovesi la şefia EPPO (Parchetul European) a anunţat că nu are de gând să se retragă din cursă şi a menţionat că acest lucru ar duce la reluarea procedurii de selecţie.

Nominalizarea mea ca şef al Parchetului Naţional Financiar din Franţa încă trebuie să fie confirmată de către Consiliul Superior al Magistraturii. Avizul trebuie să vină în următoarele zile. Dacă avizul este favorabil, numirea mea în funcţie ar putea să se facă rapid. În acelaşi timp, aş vrea să precizez că o asemenea numire în funcţie nu ar fi sub nicio formă incompatibilă cu candidatura mea actuală, pe care o menţin, pentru funcţia de şef al Parchetului European.

Precizez că dacă ar trebui să îmi retrag candidatura mea europeană, această retragere ar avea drept consecinţă invalidarea listei scurte de trei candidaţi (printre care se numără şi doamna Kovesi) reţinuţi de către comitetul de selecţie şi ar risca foarte mult să provoace un nou proces de selecţie, ce ar fi reluat de la început. În opinia mea, o asemenea eventualitate trebuie evitată cu orice preţ, în interesul însăşi al instituţiei ce dă naştere Parchetului European”, a declarat pentru Adevărul, Jean Francois Bohnert.

Mai mulți europarlamentari au anunțat că fosta șefă a DNA este principala favorită la şefia EPPO, însă după prima rundă de negocieri la Bruxelles se pare că favoritul ar fi chiar Bohnert. 

În urmă cu două luni, preşedintele Klaus Iohannis anunţase că președintele Franței i-a promis că îl va retrage pe Jean Francois Bohnert, dar acesta a rămas în cursa pentru Parchetul European. 

E. Stan