-1.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 2:28
No menu items!

Contrabandiști arestați pentru că au cerut 20.000 de euro ca să “cumpere” un judecător

spot_img

Doi orădeni condamnați, în primă instanță, pentru contrabandă și corupție au fost arestați joi, după ce au pretins 20.000 de euro pentru a influenţa un judecător de la Curtea de Apel Oradea să le dea o decizie favorabilă, lor şi unei alte persoane, care i-a denunţat la DNA pentru trafic de influenţă.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)- Serviciul Teritorial Oradea au anunțat oficial joi că “fac cercetări faţă de inculpaţii Petru Cocian şi Mihai Halas, pentru trafic de influenţă şi dare de mită”

Potrivit anchetatorilor, pe 2 iunie anul acesta,  Cocian şi Halas au pretins de la denunţător 20.000 de euro, lăsându-l să creadă că au influenţă asupra unui judecător de la Curtea de Apel Oradea, pe care-l vor determina să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care atât denunţătorul, cât şi cei doi inculpaţi au fost trimişi în judecată.

În plus, în septembrie, Petru Cocian şi Mihai Halas i-ar fi promis unui judecător de la Curtea de Apel Oradea că, prin intermediar, vor achiziţiona de la o rudă a magistratului un autoturism, la un preţ mai mare decât preţul real al maşinii, pentru ca judecătorul să pronunţe o soluţie favorabilă lor în dosarul în care sunt acuzați de contrabandă și fapte de corupție.

Cei doi fuseseră trimiși în judecată în această cauză, în 2009, de procurorii Serviciului Teritorial Oradea al DNA. Pe 21 decembrie 2011, Tribunalul Satu Mare i-a condamnat la câte şase ani închisoare. Alături de ei, au mai fost condamnaţi şi cîțiva complici ai lor. Această sentinţă nu este definitivă, dosarul fiind în prezent pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Joi, Petru Cocian și Mihai Halas au fost arestați preventiv, pentru 29 de zile, în noul dosar întocmit pe numele lor.