Contrabanda cu țigări de neoprit. Piața neagră, în creștere

De la începutul anului, numărul țigaretelor de contrabandă a crescut de la lună la lună

tigari-contrabanda

Piaţa neagră a ţigaretelor şi-a continuat creşterea şi în luna mai, pentru a şasea lună consecutiv, ajungând la un nivel de 16,1% din total, faţă de 15,8% în martie şi circa 14% la finele anului trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel.

Potrivit sursei citate de Mediafax, este pentru prima dată în ultimii cinci ani când piaţa neagră creşte pentru şase luni la rând.

Acest trend continuu crescător ne îngrijorează şi ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă pentru toate autorităţile statului (…) Această majorare a pieţei negre din ultimele luni reprezintă o consecinţă a unei schimbări neplanificate, concepută şi menită să aducă sume suplimentare la bugetul de stat, dar care, iată, dovedeşte că de fapt aduce prejudicii majore. Indexarea artificială a cursului de schimb stabilit pentru plata accizei, la care s-a adăugat majorarea anuală din aprilie, au determinat creşterea preţurilor produselor legale. În consecinţă, au fost impulsionate vânzările ţigaretelor de pe piaţă neagră, în detrimentul celor legale, dar şi a bugetului de stat

Adrian Popa
director la BAT România

El arată că prin creşterea pieţei negre de la 14,1% la finele anului trecut la 16,1% în mai, bugetul statului a pierdut circa 70 milioane de euro.

Cu toate eforturile comune ale industriei şi autorităţilor, soluţiile identificate nu reuşesc să compenseze eroziunea pieţei legale care, în aceste condiţii, este mult accelerată. Pentru fiecare punct procentual pierdut de piaţa legală, statul pierde de două ori: o dată prin accizele şi taxele care nu se plătesc la buget pentru produsele contrafăcute sau comercializate ilegal şi, încă o dată, prin eforturile şi resursele suplimentare necesare pentru a face faţă fenomenului

Sorana Mantho
director la Philip Morris România şi Bulgaria

Potrivit datelor Novel, contrabanda cu ţigarete creşte îngrijorător în regiunea Nord-Est (cu 9,5 puncte procentuale, la 41,8%), care este astfel cea mai afectată de comerţul ilegal. Creşteri semnificative se înregistrează şi în regiunea Nord-Vest (cu 6,4 p.p. la 17,6%) şi în Bucureşti, unde contrabanda a atins un nivel dublu (12,6%) comparativ cu martie.

Pe de altă parte, studiul notează scăderi importante în regiunile Vest (-7,8 p.p. până la 23%) şi Sud-Est (-6,4 p.p. până la 13,8%).

Din punct de vedere al provenienţei, conform timbrului aplicat pe pachet, produsele “Cheap Whites” continuă să deţină cea mai mare pondere din piaţa neagră, de 39,4%, ponderea fiind însă în scădere cu 6,5 puncte procentuale faţă de martie. De asemenea, produsele cu timbru de Ucraina şi Moldova continuă şi în mai trendul ascendent din luna martie.

În consecinţă, este nevoie de eforturi suplimentare din partea tuturor instituţiilor statului. În ceea ce ne priveşte, continuăm seria parteneriatelor încheiate cu autorităţile începând cu 2005, cel mai recent fiind definitivat cu ANAF, în vederea reducerii comerţului ilegal cu ţigarete

Gilda Lazăr
director la JTI România, Moldova şi Bulgaria

În opinia celor trei producători de tutun, în vederea reducerii pieţei negre este necesară, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru poliţia locală şi jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară în zona de competenţă a acestora (pieţe, oboare, staţii de metrou etc.).

Marii producători de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeană pentru combaterea comerţului ilegal cu produse din tutun şi susţin instituirea, din sumele alocate României ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite în lupta împotriva contrabandei cu ţigarete.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU