18.9 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 0:54
No menu items!

Contra SUA și UE, România vrea să dezvolte relațiile cu Iranul

spot_img

În plină criză legată de dosarul nuclear iranian, ambasadorul României la Teheran, Cristian Teodorescu, a fost primit de către preşedintele grupului parlamentar de prietenie româno-iraniană, Mohammad Mehdi Zahedi.

Potrivit agenţiei oficiale de presă iraniene, FARS, cei doi oficiali au exprimat dorinţa ţărilor lor de dezvoltare a legăturilor biletarale.

FARS notează că diplomatul român a spus că relaţiile îndelungate, comerciale şi culturale, dintre români şi iranieni au pus baza extinderii legăturilor economice. De asemenea, ambasadorul a declarat că politicienii şi parlamentarii români cer o extindere a relaţiilor cu Iranul. La rândul său, oficialul iranian a subliniat necesitatea creşterii cooperării economice şi comerciale între Iran şi statele Uniunii Europene.

Numai că regimul de la Teheran este supus, de la 1 iulie acest an, unui embargou sever din partea Uniunii Europene, asupra produselor petroliere, din cauza tentativei Teheranului de a-şi dezvolta programul nuclear. Recent, preşedintele american Barack Obama a declarat că nu va permite Iranului să dezvolte arme nucleare. Şi Israelul este pe picior de război şi se pregăteşte să atace instalaţiile nucleare iraniene, înainte ca Iranul să termine o bombă nucleară.