9.4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 22:02
No menu items!

Contabila Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, 8 ani de închisoare pentru furtul a 2,5 milioane de euro

spot_img

Foto: Ziua de Cluj

Cosmina Druţă, fosta contabilă a Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest, dar şi a Institutului Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic SA (IRCETT ), a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, fiind acuzată că, sistematic, a sustras bani din conturile celor două instituţii. Spălarea banilor se făcea printr-o firmă de familie.

Cu banii sustrasi din conturile ADR Nord-Vest, Cosmina Druţă, împreună cu soţul ei, Vasile Naica,  a cumpărat 30 de apartamente în comuna Floreşti. Tranzacţiile se derulau prin firma administrată de cei doi, SC Vangher SRL. Până să înceapă ancheta, cei doi au reuşit să vândă 18 apartamente. Banii obţinuţi au fost investiţi în vile şi maşini de lux.

În urma investigaţiilor DNA Cluj, Druţă şi Naică, au fost trimişi în judecată, pentru că, în cele din urmă, Tribunalul Cluj să pronunţe sentinţele: 8 ani de închisoare cu executare pentru fosta contabilă şi un an şi jumătate închisoare cu suspendare pentru soţul acesteia, Vasile Naică.

În ceea ce priveşte societatea prin care aceştia spălau banii, SC Vangher SRL a fost a fost condamnată la o amendă penală de 50.000 de lei pentru infracţiunea de spălare de bani. Totodată, instanţa a obligat-o pe Druţă la despăgubiri de 450.000 de euro faţă de ADRNV şi 90.000 de euro faţă de IRCETT. Cele două instituţii îţi vor recupera o parte din prejudiciu din vânzarea imobilelelor confiscate de la cei doi inculpaţi.

Ștefan Tănăsescu