4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 1:15
No menu items!

Consumul scade față de ianuarie. Motivul: vânzările slabe de carburanți

spot_img

Consumul scade față de ianuarie. Motivul: vânzările slabe de carburanți

Comerțul cu amănuntul a scăzut în luna februarie cu două procente, din cauza reducerii vânzărilor de carburanți, de produse nealimentare, dar și de alimente, băuturi și tutun, arată datele Institutului Național de Statistică (INS). Cu toate acestea, tendința anuală de creștere ușoară a consumului s-a păstrat.

Astfel, față de prima lună a acestui an, vânzările de carburanți au scăzut cu 4,7%, dar au crescut cu 0,2% față de februarie 2012. Cumulat, în primele două luni ale acestui an, comerțul cu carburanți a scăzut cu 0,5%.

În luna februarie 2013, față de ianuarie, au scăzut și vânzările de produse nealimentare – cu 3,8% -, dar și cele de produse alimentare, băuturi și tutun cu 1,5%. Consumul, per ansamblu, s-a revigorat însă față de februarie 2012, mai ales datorită vânzărilor de produse nealimentare – care au crescut cu 3,1% – dar și celor de carburanți. Comerțul cu alimente, băuturi și tutun a rămas neschimbat.

În primele două luni ale acestui an, consumul a crescut cu aproape 2% față de aceeași perioadă a anului trecut, datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare – cu aproape 4% – și vânzărilor de alimente, băuturi și tutun, cu 2,4%.

Potrivit Eurostat, în prima lună a acestui an, România și Portugalia au avut cele mai mari creșteri ale consumului din UE față de decembrie 2012. Cele două au fost urmate de Belgia și Germania, cu creșteri de 3,1%.

Cosmina Croitoru