5.4 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 23:35
No menu items!

Consumul s-a revigorat în august, dar vânzările de carburanți au scăzut cel mai mult

spot_img

carburanti

În luna august 2013, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna iulie cu 0,8%. Cel mai mare avans l-au înregistrat vânzările de alimente, băuturi și tutun, iar cea mai mare scădere s-a înregistrat în comerțul cu carburanți.

Faţă de luna august a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,4%.

Pe de altă parte, în primele opt luni ale acestui an, cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul a scǎzut cu 0,2%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, în luna august 2013 comparativ cu luna precedentă, a crescut cu 0,8%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,8%). Scǎderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,9%) şi la vânzările de produse nealimentare (-0,6%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, în luna august 2013 comparativ cu luna august 2012, a înregistrat o creştere cu 0,4% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+5,4%). Scǎderi s-au înregistrat la  comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-7,6%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,4%).

Pe de altă parte, scăderea comerțului cu amănuntul din primele opt luni ale anului s-a datorat scǎderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-5,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,1%). Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+2,8%).

Vânzările cu amănuntul sunt un indicator-cheie în măsurarea inflației, alături de cel privind prețurile producției industriale și serviciile.

C.C.