2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 7:20
No menu items!

Consumul intern se află în stagnare, influențat de scăderea vânzărilor de carburanți

spot_img

pompa motorina

Comerțul cu amănuntul, indicator de bază pentru măsurarea consumului, a scăzut în primele zece luni ale acestui an cu 0,1% față de perioada similară a anului trecut. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), vânzările de carburanți au scăzut cel mai mult în perioada analizată, respectiv cu aproape 5%.

În primele zece luni ale anului trecut, comerțul cu amănuntul crescuse cu aproape 4% față de perioada similară din 2011. Pe tot parcursul acestui an însă, vânzările de carburanți au înregistrat un declin semnificativ față de anul trecut.

”Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-octombrie 2013, comparativ cu perioada similară din 2012, a înregistrat o scǎdere cu 0,1%, datoritǎ scǎderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,8%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,4%). Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+3,0%)”, se arată într-un comunicat al INS.

În condițiile scăderii semnificative a vânzărilor în ultimul an, Guvernul a decis recent majorarea accizelor, calcularea acestora la un curs mai mare decât cel care ar fi trebuit luat în calcul în 2014, plus introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenți pe litrul de carburant.

Președintele Traian Băsescu a decis, luni, să nu semneze memorandumul de înțelegere dintre Guvern, FMI și CE, din cauza deciziei Executivului de a introduce o acciză suplimentară pe carburanți.

Cosmina Croitoru