3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 2:29
No menu items!

Consumul intern, în scădere accentuată. Vânzările de carburanți, cel mai mare declin

spot_img

Consumul intern, în scădere accentuată. Vânzările de carburanți, cel mai mare declin

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a scăzut, în luna mai, cu 3% față de aprilie, în date ajustate sezonier, și cu 2,7% în serie brută. Față de aceeași lună a anului trecut, scăderea este de 3,3%, respectiv 4,4%, arată datele Institului Național de Statistică (INS).

Vânzările de carburanți s-au redus cu aproape 12% față de mai 2012 și se apropie de minimul înregistrat în ianuarie 2011.

”Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, serie ajustată, în luna mai 2013 comparativ cu luna mai 2012, a înregistrat o scădere de 3,3% din cauza scăderii comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (-11,9) și vânzărilor de produse nealimentare (- 0,1%). Vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au crescut cu 0,3%”, arată INS.

Vânzările de carburanți, în date ajustate sezonier, a scăzut cu 6,6% față de luna aprilie, iar cele de produse nealimentare, cu 6%. O creștere de 0,9% s-a înregistrat la vânzările de alimente, băuturi și tutun.

În primele cinci luni ale anului, vânzările de carburanți, în date ajustate sezonier, au scăzut cu aproape 5% față de primele cinci luni ale anului trecut.

C.C.