14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:20

Consumul e în creștere ușoară, mai puțin vânzările de carburanți

spot_img

Comerțul cu amănuntul al benzinei și motorinei a scăzut în aprilie cu 16% față de luna martie și cu 5% față de aceeași lună a anului trecut

Consumul din primele patru luni, tras în jos de vânzările de carburanți

După o lună martie foarte bună pentru consumul intern, au urmat 30 de zile în care vânzările comercianților au scăzut ușor, deși au rămas pe plus față de perioada similară a anului trecut. Cea mai afectată componentă rămâne cea a carburanților, unde scăderea față de luna martie a fost semnificativă.

”În luna aprilie 2014, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,5%  şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,2%”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS).

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut atât ca serie brută, cu 4,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 5,1%.

În primele patru luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de  perioada similară din 2013 atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 7,9%, respectiv 7,2%.

”În luna aprilie, față de martie, vânzările au fost influențate de scăderile înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-16,2%) şi la vânzările de produse nealimentare (-2,6%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,9%”, mai arată INS.

Față de luna aprilie a anului trecut, comerțul cu amănuntul a avansat cu 5,1% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare,  băuturi şi tutun (+9,2%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+6,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5,1%.

C.C.