10.8 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 2:36

Consumul din primele patru luni, tras în jos de vânzările de carburanți

spot_img

Consumul din primele patru luni, tras în jos de vânzările de carburanți

Cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut, în primele patru luni ale acestui an, cu 1% față de perioada similară a anului trecut, arată datele biroului european de statistică Eurostat. Avansul se datorează în special vânzărilor de produse nealimentare, care au crescut cu 3,5%. La popul opus, vânzările de carburanți au scăzut cu 2,8%.

Vânzările de alimente, băuturi și tutun au crescut cu 1,4% față de primele patru luni ale anului trecut. Potrivit INS, în luna aprilie, cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a crescut față de luna martie cu 2%, datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+5,1%) și vânzărilor de carburanți (+3%). Scăderi s-au înregistrat la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (-0,3%).

Consumul a crescut, față de de luna aprilie a anului trecut, cu 1,2%, datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (+6,1%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+0,3%). Comerțul cu amănuntul al carburanților a scăzut cu 4,8%.

La nivelul blocului comunitar, comerțul cu amănuntul se află în scădere, față de un nivel maxim atins în 2008, chiar dacă în ușoară creștere față de finalul anului trecut. În luna martie a acestui an, consumul în UE a scăzut cu 0,2% față de luna februarie și cu 1,6% față de luna martie a anului trecut.

România a înregistrat, în luna martie a acestui an, o scădere de 0,6% a consumului față de luna anterioară și de 1,5% față de aceeași lună a anului trecut.

Cosmina Croitoru