38.7 C
București
joi, 5 august 2021 - 18:11

Consumul de vin, materie de studiu în liceele din România

spot_img

Astfel de cursuri sunt susținute deja în școlile din anumite state europene

Organizaţiile profesionale ale viticultorilor fac demersuri la Ministerul Educaţiei pentru ca în licee să fie introduse cursuri privind consumul moderat de vin, măsură care există deja în unele ţări europene, potrivit directorului general al Organizaţiei Interprofesionale Vitivinicole, Emil Dumitru.

Potrivit MEDIAFAX, Emil Dumitru, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că organizaţiile profesionale ale viticultorilor fac demersuri pentru introducerea în programa de predare la liceu a unui modul de curs prin care elevilor să li se explice cum poate fi consumat vinul cu moderaţie şi cum poate fi asociat cu gastronomia.

Am avut nişte discuţii cu domnii profesori de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, astfel încât pentru elevii de liceu să introducem un modul de curs prin care la dirigenţie să i se explice copilului ce înseamnă vinul, cum poate fi consumat, cum poate fi asociat cu gastronomia şi aşa mai departe.

Emil Dumitru
directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Vitivinicole

Dumitru a adăugat că se fac demersuri şi pe lângă Ministerul Educaţiei pentru introducerea acestor cursuri, însă a recunoscut că există scepticism în reuşita unei astfel de proiect.

Potrivit acestuia, în alte ţări europene cu tradiţie în producţia de vin li se predau astfel de cursuri elevilor.

Din păcate, partea de decizie este sceptică în reuşita unei astfel de proiect, însă ţin să precizez că prin programul naţional de sprijin în sectorul vitivinicol componenta de promovare are o parte importantă şi una din submăsuri care se finanţează este inclusiv informarea şi difuzarea de cunoştinţe cu privire la consumul moderat de vin. Asta este o ţintă pe care România trebuie să o aibă şi să încerce să facă ceva în sensul acesta.

Emil Dumitru
directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Vitivinicole

Dumitru a afirmat că îşi doreşte ca, în cluburi, tinerii să nu mai bea băuturi energizante cu whisky, ci să consume vin cu moderaţie.

În curricula şcolară ar trebui să avem o discuţie foarte serioasă de educare a tinerilor în a consuma cu moderaţie vin. România, dacă şi-ar face un impact economic pe ce înseamnă cheltuirea pe sănătate cu tot felul de boli incidente cardiovasculare, va constata că mai mulţi bani consumă să trateze în loc să prevină. (…)Îmi doresc foarte mult să văd tinerii în cluburi care nu mai consumă energizant cu whisky, ci consumă un vin.

Emil Dumitru
directorul general al Organizaţiei Interprofesionale Vitivinicole

Directorul general al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicolă, Emil Dumitru, a participat, luni, la deschiderea Concursului Naţional de Vinuri “Strugurele de Aur”, care se desfăşoară în această săptămână la Alba Iulia. În concurs sunt înscrişi peste 30 de producători mari de vinuri din ţară cu peste 170 de probe de vinuri albe, roşii, roze, de vinotecă şi spumante.