14.6 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 4:27
No menu items!

Consumatorii energointensivi, scutiți pentru zece ani de la plata certificatelor verzi

spot_img

Transelectrica schimbă din nou doi membri ai Directoratului, la doar șase luni de la numire

Consumatorii energointensivi vor fi scutiți de plata certificatelor verzi timp de zece ani, se arată într-un proiect de hotărâre lansat de Ministerul Economiei în dezbatere publică. Exceptarea se va face diferențiat, în trei trepte, în funcție de electro intensitatea operatorilor economici.

,,Am elaborat acest proiect de Hotărâre la scurt timp după ce Comisia Europeană a făcut publice noile orientări în domeniu. Menținerea competitivității industriei locale este un angajament asumat de Guvernul României deoarece activitatea companiilor energointensive are un important impact la nivel socio-economic prin veniturile generate la bugetul de stat și locurile de muncă create. Exceptarea de la plata certificatelor verzi se va face pe baza unor criterii clar stabilite. Printre acestea se numără: punerea în aplicare a unor măsuri de creştere a eficienţei energetice, menţinerea locurilor de muncă pe durata schemei, încheierea de parteneriate cu instituţiile de învăţământ pentru creşterea pregătirii profesionale şi atragerea de personal calificat. Este important să creăm condițiile păstrării activității industriei locale și, mai mult, să avem perspectiva pregătirii forței de muncă calificate”, a declarat Constantin Niță, Ministrul Economiei.

Proiectul de Hotărâre are la bază principiile enunțate în documentul elaborat de Comisia Europeană –   „Orientări privind ajutoarele pentru mediu şi energie pentru perioada 2014-2020”. Proiectul prevede exceptarea parţială a industriei energointensive de la contribuţia aferentă promovării resurselor regenerabile de energie.

Exceptarea se realizează diferenţiat, în funcţie de electro intensitatea operatorilor economici, astfel: 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% și 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%.

Ajutorul de stat va fi destinat companiilor care activează în anumite industrii cu consum mare de energie, precum metalurgia, sticlăria, fabricarea hârtiei sau rafinarea ţiţeiului. Pentru a fi incluse în această schemă, companiile energointensive trebuie să nu aibă datorii către bugetul de stat și să ia măsuri de îmbunătăţire a eficienţei energetice care să contribuie la obiectivul european de reducere cu 20% până în 2020 a consumului de energie primară.

Ministerul Economiei va desemna, după intrarea în vigoare a Hotărârii, o instituţie care se va ocupa de implementarea schemei de ajutor de stat, care va primi şi va evalua cererile din partea companiilor.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani şi se va aplica ulterior aprobării acesteia de către CE. Proiectul de Hotărâre este în dezbatere publică timp de zece zile, începând de joi.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este și cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect aproximativ 1.500.000.

C.C.