8.2 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 15:25
No menu items!

Consulul onorific al Iordaniei la Braşov, reţinut de DIICOT

spot_img

 

Consulul onorific al Iordaniei, reținut de DIICOT
foto: actualitati.net

Consulul onorific de la Consulatul Onorific al Iordaniei la Braşov, Dahabreh Raed, a fost reţinut de procurorii DIICOT, care vor cere Tribunalului Braşov arestarea preventivă a acestuia pentru 29 de zile într-un dosar în care este suspectat că a sprijinit o grupare de contrabandă cu ţigări.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Braşov au decis, joi, să ceară instanţei de judecată înlocuirea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara cu cea a arestării preventive pentru 29 de zile, în cazul lui Dahabreh Raed, au precizat oficiali ai DIICOT.

În acest context, anchetatorii au emis o ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele diplomatului, acesta urmând să fie prezentat, joi, unui judecător de la Tribunalul Braşov, cu propunere de arestare preventivă.

Consulul onorific la Consulatul Onorific al Iordaniei la Braşov Dahabreh Raed este suspectat că a sprijinit o grupare de contrabandă cu ţigări condusă de un cetăţean moldovean, care a pus în funcţiune două fabrici clandestine de ţigări, în Braşov şi la Mizil, producând un prejudiciu de 825.000 lei. Grupul infracţional organizat transfrontalier, constituit din cetăţeni români, moldoveni şi iordanieni, este suspectat de evaziune fiscală şi contrabandă cu produse accizabile cu tutun.

“În fapt, se reţine că inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat, în scopul obţinerii unor beneficii materiale substanţiale prin punerea în funcţiune, pe raza judetului Braşov şi în localitatea Mizil, judeţul Prahova, a doua fabrici clandestine de producţie ţigarete contrafăcute şi prin producerea şi comercializarea de ţigarete contrafăcute, cu eludarea plăţii taxelor şi accizelor datorate bugetului de stat”, anunţa DIICOT pe 18 martie.

Anchetatorii au stabilit că gruparea era condusă de Veaceslav Hariton, cetăţean moldovean, care a organizat aducerea în România a unor utilaje specifice pentru fabricarea şi ambalarea ţigaretelor, a materiilor prime necesare, respectiv tutun vrac şi foiţe de ţigarete, a forţei de muncă, în special cetăţeni moldoveni cu o condiţie materială modestă şi a înfiinţat în diverse locuri linii ilegale de producţie a ţigaretelor contrafăcute.

Potrivit DIICOT, activitatea ilegală a grupului infracţional organizat a fost sprijinită de Dahabreh Raed, în vârstă de 51 ani, consul onorific în cadrul Consulatului Onorific al Regatului Haşemit al Iordaniei la Braşov.

Pe16 martie, Dahabreh Raed a încercat să părăseasca teritoriul României, prin Punctul de Trecere a Frontierei Otopeni, spre Amman – Iordania, “pentru a se sustrage urmăririi penale”, au precizat procurorii DIICOT.

Ţigările contrafacute erau comercializate pe întreg teritoriul României, prejudiciul produs de gruparea infracţională fiind estimat la 825.000 de lei. În urma percheziţiilor făcute de procurorii DIICOT la acea vreme au fost ridicate utilaje de producere şi ambalare a ţigărilor, peste două tone de tutun vrac, 10.000 ţigarete, timbre, blanchete, filtre precum şi sumele de 120.000 de lei şi aproximativ 135.000 de euro.

Totodată, cele două fabrici clandestine de producere şi ambalare a ţigărilor contrafăcute au fost închise.

Procurorii DIICOT au cerut atunci instanţei arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Veaceslav Hariton, Cătălin Ionuţ Maxim, Salim Khlalif, Vasile Pitiş, George Claudiu Secară şi Antonel Chirvasă. Pe 12 martie, Curtea de Apel Braşov a dispus definitiv arestarea preventivă a lui Veaceslav Hariton, Cătălin Ionuţ Maxim şi Khlalif Salim pe o perioadă de 29 de zile.

R.D.